Центар за локалну самоуправу: У Београду грејање преплаћено за 12.000 динара

Домаћинства у Београду, која су прикључена на градске топлане, плаћају годишње 12.000 динара више него што би то било логично и оправдано, објавио је данас Центар за локалну самоуправу.

„Још од 2015. године нешто више од 300.000 домаћинстава у систему даљинског грејања уплаћује око 100 евра више годишње, које улазе онда у градски буџет, што је противно Закону о комуналним делатностима“, наведено је у саопштењу с напоменом да о томе годинама говоре и градски одборници и стручна јавност.

Према важећем закону, како је наглешено, градски буџет се пуни из пореза и такси, а сврха јавних комуналних предузећа није да остварују нето добит, већ да грађанима обезбеде најбољу услугу по приступачним ценама.

„На овај начин се грађани индиректно додатно опорезују, а да не знају на основу чега и где тачно иде њихов новац“, навели су из Центра за локалну самоуправу.

Подсећа се и да су јавна комунална предузећа у Београду само у 2019. години уплатили у градски буџет 4,36 милијарди динара, што, како је оцењено, „најбоље говори колико су цене комуналних услуга у престоници нереално и нефер формиране“.

Агенција за енергетику је саопштила да ће најниже трошкове за грејање имати домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама, 4.650 динара по кубику, и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа.

Извор: Данас