ЦИК Косова још не зна када ће почети пребројавање гласова из дијаспоре

Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила је да се још не зна када ц́е почети бројање гласова из дијаспоре, који су пристигли поштом из иностранства током парламентарних избора одржаних 14. фебруара.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези је изјавио да је из дијаспоре стигло 43.500 гласачких пакета, али још није познато када ц́е почети њихово бројање.

„Немамо датум за почетак пребројавања гласова дијаспоре. Тренутно имамо око 43.500 пакета гласачких листиц́а који долазе из иностранства. У року од неколико дана почец́е верификација, а затим ће се отворити коверте и тада ће бити познат тачан број гласачких листића“, изјавио је Ељези за приштинске медије.

Додао је да ће бројање гласова пристиглих поштом из дијаспоре потрајати дан или два од тренутка када буде почело.

Према 100 одсто обрађених бирача на Косову, Покрет Самоопредељење је освојио 47,85 одсто гласова, и тиме је апсолутни победник на ванредним парламентарним изборима на Косову, одржаним у недељу 14. фебруара, јер је освојило три пута висе гласова него три традиционално највеће партије.

Како је навела ЦИК, следи Демократска партија Косова са 17,41 одсто, Демократски савез Косова са 13,08 одсто, Алијанса за будућност Косова 7,43 одсто, Српска листа 5, 54 одсто и Социјалдемократска иницијатива (НИСМА) са 2,6 одсто освојених гласова.

Извор: Н1