ЦЛС: Спорни сервис кинеских аутобуса од 1,85 милиона евра

Центар за локалну самоуправу саопштио је данас да је град Београд ове године определио 170 милиона динара за одржавање кинеских Хигер аутобуса, и градску управу упитао како је могуће да се за непуних годину дана даје 1,85 милиона евра за сервис тих возила, када су покривена петогодишњом гаранцијом.

У саопштењу та невладина организација навела је први уговор о одржавању тих аутобуса у вредности од 48 милиона динара (са ПДВ-ом) додељен у децембру 2020. године фирми увознику ДАТ холдинг, чиме укупан износ за ту намену достиже 218 милиона динара, иако су возила практично нова и под пуном гаранцијом.

„Подсећамо да су Хигер соло аутобуси набављени на спорном тендеру 2019. године, када је захтев за понуђаче био да је у претходне три године испоручено 4.000 градских аутобуса, што је стручна јавност оквалификовала као услов који само Кинези могу да испуне”, додаје се у саопштењу.

Према наводима ЦЛС-а коначна цена појединачног возила била је 204.000 евра, а обухватала је и гаранцију на пет година за цело возило.

„ЦЛС ће пажљиво пратити и нови тендер за 10 електричних аутобуса, како би обавештавали на време јавност о транспарентности и законитости поступка”, додала је та организација.

Извор: Данас