ЦЛС: Виша цена воде у Београду, нејасни разлози

Центар за локалну самоуправу оценио је данас да су нејасни разлози за поскупљење цене текуће воде у Београду за пет одсто од 1. јануара и да није познато за које намене ће се користити додатна средства која на тај начин буду прикупљена од грађана.

У саопштењу се наводи да свака корекција цене комуналних услуга мора бити одраз подизања квалитета тих услуга, а градјани морају знати шта тачно добијају за сваки динар више који плате јавним предузећима.

Та организација тврди да ће просечно домаћинство од почетка фебруара плаћати услугу испоруке и одводјења воде око 85 динара више него до сада и подсећа да је компанија „Београдски водовод и канализација“ и пре 15 месеци увећала цену за 131 динар по домаћинству, кроз уводјење ставке под називом „погонска спремност система“.

„Потпуно је нејасно зашто Београдски водовод, за мање од годину и по дана, већ други пут подиже цену својих услуга, поготово имајући у виду да је ово предузеће бележило нето добит и пре ових поскупљења. Она је у 2019. години износила 19 милиона динара, а ранијих година и много више“, наводи се.

Извор: Данас