Црна Гора условила евакуацију руских туриста из земље

Црна Гора условила је извођење држављана Русије из ове земље због коронавируса са извођењем истим авионима њихових држављана из Русије, изјавио је за Спутњик дипломатски извор.

Према његовим речима, „све је спремно“. „Али проблем није у нама, проблем је у Црној Гори“, рекао је извор.

Саговорник агенције додао је да је са руске стране амбасада у потпуности спремна о да су сви документи припремљени.

„Они су повезали дозволу за полетање руских авиона по руске држављане са извођењем истим авионима црногорских држављана из Русије“, објаснио је извор.

Он је додао да грађани Црне Горе „нису систематизовани, односно да су то и студенти и туристи и радници“. „Треба их прикупити, а тиме не би требало да се бави руска страна, већ црногорска“, прецизирао је он.
Према његовим речима, такође се поставља и питање плаћања.

Црногорске власти обуставиле су међународни авио-саобраћај због коронавируса. Компаније „Победа“ и „С7“ саопштиле су да чекају дозволу власти те земље да изведу држављане Русије. Авио-компанија „Аерофлот“ затражила је у уторак помоћ руске Савезне агенције за ваздушни саобраћај и руског Министарства спољних послова како би се ово питање што је пре могуће решило.

Портпаролка Савезне агенције за ваздушни саобраћај „Росавијација“ изјавила је за Спутњик да Савезна агенција за ваздушни саобраћај и Министарство спољних послова Русије предузимају мере за добијање одговарајућих дозвола од ваздухопловних власти Црне Горе. Извор близак ваздухопловним властима Русије раније је саоопштио да је црногорска влада тражила да се за дозволу за евакуацију Руса из земље без карте превезе 50 црногорских држављана из Москве у Тиват.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-нЦоВ), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у више од 150 земаља света заражено је више од 199 хиљада људи, већина се опоравила, а готово осам хиљада је умрло.

Извор: Спутник