Црногорски лекар примио Спутњик V, описао како се осећа (ВИДЕО)

Др Сергеј Бољевић, шеф Катедре за патологију на Сеченовском универзитету у Москви, међу првима је примио руску вакцину против коронавируса Спутњик V. Сад је након друге дозе открио како се осећа.

Након што је примио и другу дозу, у разговору за Слободну Далмацију каже да се осећа одлично.

“Осећам се заиста одлично! Антитела су се већ појавила након прве дозе коју сам добио у новембру, а сад ћемо видети каква је ситуација након што сам примио и другу дозу. Прва и друга доза примају се у размаку од 21 дан, а онда још треба причекати 21 дан да би се стекао комплетан имунитет. Већ сад сам доста заштићен, а 22. децембра, након 42 дана од првог вакцинисања, имаћу потпуни имунитет”, истиче др Бољевић.

Каже да не осећа никакве нуспојаве и да не брине око безбедности вакцине.

“Ја сам пулмолог и патофизиолог и знам да је вакцина рађена према свим научним принципима. По килажи спадам у ризичне групе и одлучио сам да се вакцинишем. Као што знамо, вакцина је базирана на векторском принципу другог вируса – аденовируса. Кључан аспект за нас је да је овај вектор јако добро истраживан последњих деценија. Више од 20 хиљада људи учествовало је у клиничким истраживањима вакцина и лекова с људским аденовирусима. Аденовирус се користи од седамдесетих година прошлог века и у вакцинама америчке војске, што значи да су тако вакцинисани милиони америчких војника”, прича др Бољевић.

Спутњик В је у Русији, како наводи, примило више од 200.000 људи, а и амерички редитељ Оливер Стоун, троструки оскаровац, вакцинисао се Спутњиком…

“Није мени нимало чудно што је одлучио да се вакцинише баш овом вакцином. Русија има богато искуство с развојем вакцина. Институт “Гамалеја” ради на вакцинама већ 40 година. Прије 25 година они су први произвели векторску вакцину која у својој основи има неки вирус.”

Извор: Нова