„ДА ЧУВАМО ВЕРУ СВОЈУ СВЕТУ“: Честитка епископа Јоаникија поводом Светог Саве

ОД свег срца честитам свештенству, монаштву, верном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, и свим људима добре воље, велики празник Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Ово се, између осталог каже у честитци епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникија, коју је упутио свештенству, монаштву, верном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, и свим људима добре, поводом прослављања великог празника Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Да Свети Сава благослови сву нашу децу, све наше школе, као заштитник српске просвете, да благослови учитеље, наставнике, професоре, све оне који се уче и који их уче у страху Божјем. Да дарује исцјељење многим болесницима који болују по болницама и по својим домовима. Данашње љекаре који се труде око болесника, и све оне који о њима воде пажњу да обдари сваким изобиљем, сваким божанским и земаљским добрима. Свети Сава је као атонски подвижник и као свештеноделатељ Светих тајни Христових надишао вријеме још за живота, спојио се са божанском вјечношћу, сјединио се са Христом, а то значи да је он присутан у сваком времену, и у овом нашем времену. Он се сјединио са нама, ушао у душу српског народа и украсио је свим божанским љепотама, загријао благодаћу Пресветога Духа Божијега, да би смо се и ми у овим тешким временима, искушењима, показали као добри вјерници, као прави Светосавци и наследници његових завештања. Да чувамо своју свету православну веру, да је унапређујемо, да љубимо своје светиње, да их украшавамо и обнављамо, да љубимо једни друге, да будемо увек спремни опростити и тражити опроштај, да се увек можемо измирити са својим ближњима, да поштујемо сваког човека и сваки народ, и људе, и њихова увјрења, макар била и различита од наших, и њихову веру, каже се у честици епископа Јоаникија.

-Да на такав начин испунимо Божју заповест о љубави да љубимо и пријатеље и непријатеље, и ближње и даљне, да се на такав начин шири добро Божије у овом свету. Да чувамо завештања наших предака, Светог Саве, да његујемо свој српски језик, који нас је прославио, да чувамо ћирилицу која нас обједињава, која се изједначила у нашем поимању са крстом од три прста, да будемо скромни, једноставни, поштени, и да увек идемо правим Божјим јеванђелским путем – Христовим путем – као што нас је учио Свети Сава. Амин, Боже дај! Нека тако буде! – честитао је епископ Јоаникије велики празник православног рода-Светог Саву.

Извор: Новости онлајн