Да ли ће до договора доћи? Одржан састанак фриленсера у Влади

ЧИНИ се да ће доћи до договора између представника Удружења радника на интернету и државе Србије.

Како су “Новости” незванично сазнале, постоји много различитих категорија фриленсера, које треба раздвојити, како се не би угрозиле “социјалне” категорије. Да се дефинишу категорије, како би се одржао порески систем, али и помогло онима који су стварно у проблему. Резултат састанка је тај да су сви отворени за разговоре, јер не треба у истом “кошу” да буду они који се кладе преко интернета и они који можда дају часове језика. А, како би се проблем системски решио, у начелу постоји идеја да се уради нови закон, који ће регулисати рад фриленсера у Србији.

До разговора између Удружења и представника државе дошло је после протеста, који је био одржан у суботу. Како је тада изјавио председник Удружења Миран Погачар, радници на интернету су сагласни са ставом државе да порез треба да се плаћа, али и да та наплата треба да крене од новог закона, а не ретроактивно.

– Када се буду дефинисала правила, тада треба да почне и наплата – изјавио је Погачар. – То није урађено последњих 20 година, самим тим не треба ни држава да тражи од нас оно што није успела да организује и уради.

Иначе, фриленсери у Србији већ два месеца воде битку са Пореском управом и Министарством финансија око примене Закона о порезу на доходак грађана и тврде да није у реду да буду опорезовани ретроактивно. Многи су претходних недеља добили и по неколико хиљада евра пореза на наплату што они, како кажу, не могу и не желе да плате.

РАЗЛИЧИТА ЗАНИМАЊА

У Србији има више од 100.000 фриленсера. Наша земља је у децембру 2018. године била на 10. месту у свету, а на четвртом у Европи по броју радника на интернету, наводи се на сајту Удружења.

Како кажу, баве се најзразличитијим занимањима – програмирањем, писањем, превођењем, подучавањем, дизајном, администрацијом, истраживањем.

Извор: Новости онлајн