Да ли је “Комета” која је прошла преко Бугарске прави разлог напада на Кремљ?!

Иако код нас постоји неко неписано правило да свака тема траје три дана, након чега се пажња даје секс скандалу са естраде или пак неком од испада домаћих политичара, овога пута је једна “афера” направила прави преседан.

Наиме, иако је већ прошло више од недељу дана, “Афера руски шпијун” не престаје да потреса нашу јавност, успевајући да поларизује ионако издељено српско друштво.
Сада једни правдају Русију, заговарајући став да је све монтажа западних служби, а други, пак, покушавају да заведу јавност причама да је ово само показатељ да нам ни Руси нису пријатељи, те да је чизма чизма без обзира на то чија је.
Наравно уз ове две, сада већ општеприхваћене стране, ту су и они који не желе да се сврстају ни у један од поменутих табора, па тако формирају посебан који се држи става да тренутна ситуација није ништа друго до параван који служи да се прикрију стварне активности оних који су на власти. Овако издељена, српска јавност и не схвата да је по ко зна који пут упала у замку “луткарских мајстора” који је тако слуђену воде у све већу провалију.

Има нека “тајна веза”

Хајде да се бар за тренутак дистанцирамо од тога “Да ли је Русија или је НАТО?”, па да покушамо да сами дођемо до одговора који, а приори, и не мора да буде у складу са актуелним тезама које се сензационалистички пласирају кроз медијске куће, које често представљају само продужену руку одређених агентура.
Ако прочитамо мишљења неких од најистакнутијих аналитичара и познавалаца геополитичких дешавања, видећемо да се тренутна ситуација у свету не разликује много од оне из периода пред сам почетак другог светоског рата. Управо то враћање уназад би требало да нам помогне да разумемо тренутна дешавања, јер као сто кажу они који се налазе на путу мудрости: “Ко не познаје прошлост, не може да разуме садашњост, нити може да предвиди будућност.”
Дакле, када се упустимо у анализу поменуте “афере”, не можемо а да не приметимо пар кључних ствари које су јако битне за детерминацију исте.
Једна од првих одредница која одмах упада у око јесте та да су „Јутјуб“ и „Твитер“ налог преко којих је контраверзни снимак објављен направљени наменски за само ту “акцију”. Такође, симптоматично је и то да су одмах након тога, вест су пренели „Радио Слободна Европа“, који дирекно финансира Сорошева фондација, као и велики број албанких портала. Тек пар дана након тога, ова вест долази у жижу интересовања српских медија и тако постаје тема број један у целом региону.
Друга, веома битна ствар јесте чињеница да је ова акција координисана из суседне Бугарске и то од стране човека који се већ скоро две деценије води као мртав. Како наводе одређени извори блиски безбедности, реч је о некадашњем члану америчке амбасаде са дипломатским статусом, Џону Дејвиду Нејбору. Наводно, он се данас налази у Софији одакле контролише рад ЦИА и МИ6 оперативаца за целу Југоисточну Европу. Иако би се многи овде фокусирали баш на Нејбора, оно што је битније за даље “развијање филма” јесте чињеница да је акција координисана из Бугарске.
Зашто би Ленгли и Вауксол Корс водили веома важну акцију из Бугарске, осим ако она и није тако важна како то неки желе да представе и ако циљ није да се сама Бугарска увуче у конфронтацију са суседима.

Зашто баш Бугарска?

Покушај да се Руси представе као “лоши момци” баш у тренутку када Русија и Србија стварају сарадњу на највишем нивоу, уопште није зачуђујућа, чак напротив. За очекивати је да ће они који у Русији виде непријатеља покушати да спрече јачање њеног утицаја на било ком пољу. Питање које остаје несјасно јесте “Зашто Бугарска?”
Одговор на ово питање се налази у архивама некадашњег НКВД-а.
Иако мало позната, једна епизода из времена са почетка другог светског рата, у многоме је утицала да даља дешавања, бар што се тиче оних поморских битака. Наиме, СССР је 1940. године био надмудрен од стране нацистичке Немачке, а ту своју наивност Совјети су пар година касније скупо платили.
СССР је, као тада неутрална држава, 1939. године тајним каналима уговорила посао са нацистичком Нмечком, којим се обавезао да ће нацистички трговачки брод “Комета” спровести Северним морским путем од запада на исток. Оно што Совјети у том тренутку нису знали јесте да је “Комета” била камуфлирани ратни брод, те да ће рута коју су показали Нацистима бити она коју ће, само пар година након тога, исти ти нацисти користити у нападима на СССР.
Поучени грешкама из своје прошлости, Руси су очигледно искористили тактику својих непријатеља и то је оно што је запад највише заболело. То је уједно и одговор на питање “Зашто Бугарска?”
Сама чињеница да је Руска Федерација успела да, сада већ свима јасно, преко те Бугарске транспортује ракетни систем С-400, те да га позиционира у само срце Европе, у Србију која је окружена земљама чланицама НАТО пакта, је оно што је заболело запад. Као што знамо Бугарска је чланица НАТО пакта и чињеница да су Руси успели да преко “непријатељске територије” транспортују, према познатим тактичко-техничким карактеристикама највероватније и најмоћнији ракетни систем за противваздухопловну борбу који се налази у оперативној употреби у свету, говори само о томе да је овога пута “Комета” стигла испред њихових врата и то онда када је нико није очекивао.

Аутор: Јелена Марковић
Извор: Српска Ствар Инфо