ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ! Прошла је 21 година откако нас је НАТО бомбардовао

Данас се навршава 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ).

Напади који су почели 24. марта трајали су 11 недеља, а још није утврђено колико људи је погинуло у њима. Према проценама различитих извора, у њима је погинуло измеду 1.200 и 3.000 људи. У бомбардовању, које трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Ове године, годишњица бомбардовања затиче Србију у ванредном стању, због епидемије корона вируса.

Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 цасова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни струцњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

 

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су разлицити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од цланица НАТО-а, а групе економиста Г17 штету је проценила на 29,6 милијарди долара. Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-техницки споразум којим је прецизирано повлацење снага ВЈ са Косова и улазак међународних војних трупа. Јединице ВЈ повукле су се са Косова након доношења резолуције УН, а прве медународне трупе ушле су на територију Косова из Македоније вец 12. јуна 1999. године. То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД.

 

Извор: Танјуг