Дачић: Ако дијалог схватају као жеље слушалаца, на погрешном су путу

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговараће следеће недеље са председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером о наставку, динамици, темама и учесницима међустранчког дијалога.

Он је најавио да ће на следећим изборима бити поштоване препоруке ОЕБС-ове мисије ОДИХР, али да ће све одлуке ипак донети Влада Србије.

Како је Дачић рекао гостујући на РТС-у то је наставак процеса који је договорен са претходном председницом Скупштине Мајом Гојковић када је дефинисано да дијалог буде настављен после избора.

На том састанку дефинисано је и да председник Скупштине Србије и представник Европског парламента (ЕП) буду копредседавајући састанка, рекао је Дачић.

Дачић је одбацио критике да опозиција чека његов позив и рекао да су му се овим поводом обратиле само „Двери“ док поједине опозиционе странке, како каже „спремају ставове које упућују ЕП“.

„Ако неко схвати дијалог као жеље и поздраве слушалаца или очекује да ће им то донети прелазну владу, они су на погрешном путу“, рекао је Дачић.

Дачић тврди да је 80 одсто претходно договорених услова испуњено, али да опозиција на пример тражи раздвајање председничких од парламентарних избора, а како је додао, он је „сведок да је Борис Тадић некада скратио мандат како би избори били истог дана“.

„Овде део опозиције сматра да је виша класа и не жели да седне са Чанком или Чедом или Шешељем, а неки неће са европским посредником, тако да ћемо ми да саслушамо све. Ако неко не зна како ћемо, биће примењено 27 препорука ОДИХР-а и немамо шта да расправљамо“, истакао је Дачић.

Закључио је да ипак не постоји чаробни штапић „који ће направити да празна врећа стоји усправно“ и оценио да опозиција нема политику за победу на изборима и тога је свесна.

Такодје, објаснио је да су неки имали примедбе на понашање неких европских парламентараца попут Тање Фајон за коју сматрају да је била пристрасна, али да је ЕП генерално критиковао бојкот, да желе да помогну, али да су одлуке на држави.

Извор: Н1