Дачић: Фајон навија за опозицију

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да је председница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тања Фајон сама себе дискредитовала за учествовање у међустраначком дијалогу власти и опозиције у Србији.

Дачић је гостујући на телевизији Хепи оценио да европосланица Фајон „навија за део опозиције“ у Србији у ком је председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас.

„Они треба да потпомогну тај дијалог, а не да се стављају на нечију страну. Изгубили су неку врсту објективности“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, ЕУ међустраначки дијалог треба да буде потпомогне и упитао „како неко може да сматра да је Фајон објективна“.

Дачић је поновио да је договорио за идућу недељу телефонски разговор са представником ЕУ Дејвидом Мекалистером.

Фајон је изјавила да јој је Мекалистер пренео да је званични Београд тражио њено изузеће у дијалогу европских и српских парламентараца и оценила да је то неприхватљиво за Брисел, јер Европска унија има јасна интерна правила о представљању.

Опозиција није упутила захтев за дијалог“
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да је закон о изборима, против кога се, како је рекао сада „буне“ представници опозиције у Србији, донет након промена 5. октобра 2000. и да од тада није мењан, осим што је изборни цензус смањен са пет на три одсто.

Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) рекао је да се представници опозиције буне због смањења изборног цензуса, а да је то био основни захтев опозиције у време владавине првог председника СПС Слободана Милошевића.

Дачић је рекао и да се нико од представника опозиције, који у медијима најављују да траже дијалог о мењању изборних услова, није председнику Народне скупштине обратио с таквим захтевом.

„Ако постоје проблеми треба конкретно да се разговара. Од политичких странака нисам добио никакав предлог, добио сам позив од Цесида и ЦРТА који су тражили да их примим да разговарамо о томе, да предоче шта они мисле. Нисам их још примио, а од странака нико се није јавио“, рекао је Дачић.

Он је оценио да „цела та прича треба да се уведе у нормалан дијалог“, али да треба да се зна „шта хоћемо, ко ће у томе свему учествовати“.

„Има оних који не желе (да учествују у дијалогу), има и неких странака које нису задовољне Тањом Фајон, то су представници владајуће коалиције, рачунајући и моју. Можемо да разговарамо, али не језиком уцена. Нјима је језик уцена или бојкот избора, или организовање демонстрација“, казао је Дачић.

Поводом појединачних захтева опозиције да се раздвоје парламентарни од локалних и председничких избора, као и да на свима њима не може да буде носилац листе неко ко на тим изборима не учествује, Дачић је рекао да су ти захтеви још увек неслужбени.

Додао је да су у претходном периоду на начин против кога се сада буне „сви били носиоци изборних листа, и Милошевић, и Шешељ, и Војислав Коштуница и Борис Тадић“. Он је рекао да се залаже за то да „не може на свакој листи да стоји Александар Вучић или Ивица Дачић“, на изборима на којима нису кандидати.

Извор: Н1