ДАЧИЋ И МАДУРО САГЛАСНИ: Коронавирус специјално оружје за рат против Кине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је по повратку из Пекинга да је Кина земља која стоји на бранику света од коронавируса, оценивши да је тај вирус део специјалног рата против Кине, док је председник Венецуеле Николас Мадуро изнео уверење да је коронавирус направљен као биолошко оружје против Кине.

– У Кини се боре да им коронавирус не угрози друштвене реформе и раст јер је Кина друга економија на свету. Кина је на бранику света од вируса, да није Кине и таквих мера предострожности, све би било много другачије – рекао је Дачић у интервју за ТВ Пинк и додао да није искључено да је коронавирус део специјалног рата против Кине, подсетивши на панику која влада у неким земљама где је број оболелих неупоредиво мањи од оног у Кини.

Он је указао да се све активности у Кини одвијају плански и додао да му чак није дозвољено да прошета центром Пекинга.

– Све је плански, плански приступају проблему. Зна се колико људи иде на посао, колико не, не можете да сретнете човека без маске иако кажу да не могу добро да заштите – рекао је Дачић, који је био први страни министар у посети Кини од када је проглашена епидемија.

Венецуеланско министарство спољних послова саопштило је да председник Венецуеле Николас Мадуро верује да је коронавирус направљен као биолошко оружје против Кине.

– Глобална анализа показује да коронавирус може да буде сој који је створен за вођење биолошког рата против Кине. Све то показује да је крајње време да се јавно то саопшти, подићи узбуну како би се спречила употреба коронавируса против Кине и других земаља – рекао је Мадуро.

Вирус се крајем децембра 2019. појавио у кинеском граду Вухану, економском и индустријском центру покрајине Хубеј, у коме живи око 11 милиона становника, а до сада је преминуло 2.924 људи и оболело 85.200 особа широм света.

Американац умро, а није путовао

Док у Кини опада број заражених од коронавируса, у Европи он расте, а у Америци је од последица овог вируса преминула прва особа. Си Ен Ен је објавио да је умро мушкарац од 50 и нешто година из савезне државе Вашингтон који је већ имао здравствене проблеме. Оно што је занимљиво јесте да не постоји било какав доказ да је овај човек био у блиском контакту с инфицираном особом нити је путовао било куда где би могао да се зарази вирусом КОВИД-19.

То би значило да је дошло до такозваног ширења вируса у заједници, као што се претпоставља да је био случај и с особом из Калифорније која је прошле недеље, након теста, била позитивна на нови коронавирус, иако, као ни преминули, није имала било какве опасне контакте ни путовања. Гувернер Вашингтона Џеј Инсли прогласио је ванредну ситуацију у тој савезној држави.

У Аустралији је такође забележен први смртни случај од коронавируса пошто је преминуо путник са крузера “Дајмонд принсес” који је био у карантину у јапанској луци Јокохама. Овај 78-годишњи мушкарац, један од око 150 Аустралијанаца који су били на броду, преминуо је у болници у Перту. У Хрватској је потврђен још један случај коронавируса, чиме је број заражених у тој земљи порастао на седам особа. У Северној Македонији нема нових случајева заражених коронавирусом, док је здравствено стање пацијенткиње која је била заражена овим вирусом сада стабилно.

НАСА: Драстичан пад загађења у Кини

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је сателитске снимке који показују драстичан пад нивоа загађења изнад Кине које је “барем делимично” изазвано смањењем привредне активности због коронавируса. Мапе НАСА показују колико је ниво азот-диоксида мањи ове године у поређењу са истим периодом лане. ББЦ преноси да се смањење загађења поклапа се са рекордним смањењем активности фабрика у Кини пошто су произвођачи привремено обуставили рад да би се спречило ширење вируса.

Италијански колач у облику коронавируса

Док прехрамбене и остале потрепштине нестају великом брзином из италијанских супермаркета, излог чувене ђеновљанске посластичарнице са дугом традицијом “Манђини” у центру тог града краси нова посластица у облику коронавируса. Локални лист Ла Воче ди Ђенова наводи да је реч је о колачу направљеном од прхког теста, чоколадног крема с аромом цвета поморанџе, а у излогу у којем је изложен истакнуто је да један “коронавирус” и кафа коштају евро и по.