Дачић: Исход разговора у Белој кући зависи од тога шта је ко очекивао од њих

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да исход вечерашњих разговора у Белој кући зависи од тога шта је ко очекивао од њих.

“У припреми овог састанка, колико је мени председник (Србије Александар) Вучић то причао, увек се говорило само о обликовању неког економског оквира. Односно у том погледу све оно што би могло да спада у нормализацију наших односа, што се тиче свакодневног живота људи, односно инфраструктуре, путне инфраструктуре, железничке инфраструктуре, успостављање слободе кретања роба, људи, капитала”, рекао је Дачић гостујући у јутарњем програму РТС.

Он је рекао да Сједињене Америчке Државе не би ни организовале састанак на ту тему да нису имали пристанак приштинске стране.

“Ако неко очекује да то буде спектакуларни састанак уместо тога да сада се ипак појави неки политички оквир, односно да се прича о статусу, ту је већ ствар потпуно неприпремљена”, рекао је.

Казао је и да уколико неко мисли да ће кроз неку скривену агенду да изврши притисак на Србију да попусти у смислу признања Косова – уверен је да ће Вучић на то одговорити онако како је у највећем националном и државном интересу Србије.

Он је, говорећи о промењеном положају Србије, истакао да када се “раније ишло у Вашингтон, то је био само притисак да признамо Косово а сада се тржи компромис”.

Како је навео, земље у Европској унији (ЕУ) не гледају баш благонаклоно шта ради Америка јер мисле да то треба да ради ЕУ.

“С друге стране, не може Србија да исправља ствари у међународном поретку. То значи ми ћемо учествовати у свим активностима које иду ка решавању овог проблема”, рекао је Дачич.

Према његовим речима, “сви смо свесни да Брисел врши медијацију у дијалогу Београда и Приштине, по резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација, исто тако смо свесни да Савет безбености УН треба да да коначно одобрење за све ово”.

Како је приметио, “сви желе да учествују”, у решавању косовског пробелма, али се нада да је то зато што виде да има шанси да се дође до неког компромиса.

Председник Србије боравиће од данас до 5. септембра у посети САД где ће учествовати у разговорима о економској сарадњи између Београда и Приштине, које организује Бела кућа.

“Резултат избора у Црној Гори би био много убедљивији да се Србија мешала”

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да би резултат на изборима у Црној Гори био “много убедљивији” да се Србија мешала, али да то она није радила.

“Они никако да схвате да проблем није Србија нити Срби који живе у Црној Гори. То су њихови грађани”, рекао је Дачић за Радио телевизију Срибије, коментаришући оптужбе црногорског председника Мила Ђукановића.

Дачић је рекао да потпуно јасно да је народна воља да Демокраска партија социјалиста, коју води Ђукановић, оде са власти, за шта је, навео је, крив сам Ђукановић, односно та партија.

“Створила је такву астмосферу у друштву да је то било неминовно. Нису могли Срби сами у Црној Гори да дођу до овог резултата”, рекао је он.

Дачић је истакао да Србију “не занима ко је на васти у Црној Гори, нити нас занима шта Црна Гора хоће у политичком смислу нити у спољнополитичком смислу”.

“Нас занима положај Срба, српски инденититет, национални, културни, верски, политички”, рекао је Дачић.

Извор: Н1