Дачић: Косово ће бити на дневном реду Скупштине у наредном периоду

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће у наредном периоду на дневном реду републичког парламента тема бити Косово и Метохија.

“Држава ће свакако помоћи нашем организованом приступу овом новом суду, јер ово није онај исти суд који је био у Хагу, ово је суд за злочине ОВК, и ситуација је мало другачија него што је била прошли пут”, рекао је Дачић, одговарајући на питање посланика Социјалистичке партије Србије Томе Филе.

Дачић је навео да остаје обавеза припремања докумената и заштите сведока и свега осталог како би помогли да дође до правде и за српске жртве.

Фила је питао Дачића да ли ће “као председник Скупштине, покренути иницијативу да посланици сваког месеца или у два месеца имају обавезну тачку дневног реда која би се односила на нашу јужну провинцију”.

Он је рекао како “нема смисла да Савет безбедности Уједињених нација има то као сталну тему”, а да се у Скупштини Србије о томе не расправља “као да нас се та покрајина не тиче”.

Фила је рекао да се “на Косову и Метохији дешавају разне ствари које су нам битне” и навео да је “почело суђење наводним убицама Оливера Ивановића”.

Он је упитао да ли о томе треба да сазнамо са телевизије.

Фила је рекао да би скупштински Одбор за Косово и Метохију требало сваког месеца или свака два месеца посланицима да поднесе, усмено или писмено, извештај о стању на Косову и Метохији.

Он је подсетио да су ухапшени припадници ОВК и навео како би требало да се зна који је облик сарадње са Тужилаштвом и шта српске власти раде у вези тога.

Фила је питао да ли ће Влада Србије да формира неко тело које ће бринути о току суђења, о сведоцима и жртвама.

За Хашки трибунал Фила је рекао да је “антисрпски суд” и да је страшно кроз шта су прошли адвокати, а нарочито они које су бранили и истакао да нису имали помоћ државе.

“Први који нам је помогао сте били ви као министар унутрашњих послова и Расим Љајић”, рекао је Фила.

Извор: Н1