Дачић: Ми Лукашенку нећемо помагати ни да падне ни да остане

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је политичка криза у Белорусији унутрашње питање те земље.

“То је унутрашња ствар Белорусије, ми не желимо у то да се мешамо. Једино што желимо је да се све ствари решавају мирним путем и дијалогом”, рекао је Дачић у гостовању на телевизији Хепи.

Он је додао да су државни интереси Србије да се према пријатељским државама понаша коректно, те да не желе да наносе штету Белорусији.

“Ми му (Александру Лукашенку) нећемо помагати ни да падне ни да остане”, рекао је Дачић и додао да Србија не навија у политичком смислу и не оправдава “неке потезе који се иначе наводе као проблематични у овом изборном процесу”.

Несумњиво је ипак, како је навео, да постоји страни утицај у помагању онима који су против тренутног председника Белорусије Лукашенка.

У Белорусији су након избора за председника избиле велике демонстрације које су прелазиле и у сукобе са полицијом након што су људи изашли на улице незадовољни изборним резултатима.

Европска унија је одбацила званичне резултате избора 9. августа према којима је Лукашенко освојио 80 одсто гласова и изразила солидарност са демонстрантима.

ЕУ је саопштила да припрема санкције против белоруских званичника одговорних за бруталне акције на протестима након избора.

Током демонстрација приведено је више од 7.000 људи, а полиција је у сукобима стотине ранила гуменим мецима, бацала сузавац и користила палице.

Најмање три демонстраната су погинула.

Извор: Н1