Дачић: Нисмо упознати да ће у Бриселу у четвртак бити неког документа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачич изјавио је да би било “изненеђење” да делегацији Београда у Бриселу буде представљен документ којим се, према писању београдских медија, подразумева признавање Косова од стране Србије, и оценио да не постоји заједничко деловање САД и Европске уније (ЕУ) када је реч о дијалогу.

Вечерње новости су објавиле данас, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту ЕУ бити уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Међутим, како додаје РТС, портпаролка ЕУ Набила Масрали је за приштинску Газету експрес рекла да је ЕУ ставила до знања да Београд и Приштина неће склапати засебне или делимичне споразуме, већ да ће то бити свеобухватни споразум који ће бити потписан након договора о свим темама.

“Сада у овој фази дијалога би представљало изненађење…али ништа није немогуће”, рекао је Дачић за РТС.

“Чудно је зашто то сада раде. Зато то раде кад Вучић није тамо? Нјему су јавили да ће наставак дијалога бити тек у септембру. Ако и буде тог документа, чему служи да се сада уручи да њему неко преда? Вероватно да би се добило на времену да се изврши притисак на Србију, и споља и изнутра. Споља међународни фактори који би то искористили као уцену да Србија прихвати тај документ. И на унутрашљој политичкој сцени има оних који подржавају те притиске насиљем на улицама. То су две стране исте медаље”, сматра Ивица Дачић.

Београд ће, како каже, уцењивати они фактори који желе да се све врати на старо стање. “Уцењиваће нас са уласком у ЕУ. Они говоре о томе да правно-обавезујући споразум мора да уследи пре нашег пута ка чланству ка ЕУ. Организација демонстрација је Вучићу показатељ ‘ако не слушаш, можемо да те срушимо на улици'”, рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Ако буде документа, Дачић верује да ће Вучић упознати јавност са његовим садржајем и да ће одговор бити у складу са нашим националним интересима. Каже да је је уручивање документа сазнао из вести као и остали, напомињући да српска страна није обавештена да ће било какав документ бити на дневном реду.

На питање да ли САД и ЕУ договарају потезе у вези са дијалогом, Дачић је рекао да не би могао да каже да постоје координација и заједничко деловање. “Напротив, мислим да постоје велики притисци из ЕУ, из великих земаља као што су Немачка и Француска, да се САД маргинализују у дијалогу Београда и Приштине”, рекао је министар.

О обележавању “Олује”

Када је реч о ситуацији у Хрватској и годишњици обележавања акције “Олуја”, Дачић је рекао да се Срби у тој земљи практично позивају да тој акцији дају легитимитет.

“Надам се да представници Срба неће ићи на обележавање Олује. Хрватска је извршила етничко чишћење, Србија је било 560.000, сада их је 180.000. Срби тамо су им потребни да би опростили Олују. То је моје мишљење, разговараћемо чисто да усагласимо ставове”, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић сматра да изјава потпредседника владе Хрватске Бориса Милошевића из СДСС-а о одласку у Книн као жртвовању, нису жртвовања за српске интересе.

“Мислим да је то више интерес Хрвата”, закључио је Дачић.

Извор: Н1