ДАЧИЋ ОТКРИО ТАЈНУ СКРИВАНУ ДЕЦЕНИЈАМА: Мира ми је рекла окани се Слобе

Министар спољних послова Ивица Дачић у исповести у којој је отворио душу рекао је да му Мира Марковић није замерила раскид са политиком Социјалистичке партије Србије, коју је поставио њен супруг Слободан Милошевић.

– Мој последњи разговор са њом је био након председникове смрти и тада ми је рекла да не би требало да се обазирем на претходни период, да она нема шта да ми замери јер ме није гурала у животу, а да су је издали управо они које је гурала. Ја сам био коректан према тој породици, без обзира на то што је ту било неких несугласица. Лакше нам је да кажемо да су жене за све криве, али упознао сам у животу жене које су имале и већи утицај на мужеве него што је то имала Мира Марковић – био је искрен Дачић.

Осврнуо се на тешке моменте у странци после 5. октобра, када би најлакши потез био одустајање, али је показао да је велики борац.

– Ми смо били странка која је била предодређена да нестане са политичке сцене, Милошевић је изручен, било је претњи, о нама се говорило као да смо убице, лопови итд. Било је и тренутака када се човек разочара и у окружење и у саборце. Високи функционер сам постао када је СПС пао са власти. Шалим се са овима из ДОС да никада не бих дошао на власт да није било њих – рекао је Дачић гостујући на Пинку.

Он је објаснио и како је добио надимак Мали Слоба.

– Пре сваке конференције за штампу сам звао Милошевића да му кажем шта би новинари могли да га питају и како би требало да одговори. Он је, за разлику од већине, био најкоректнији и увек се јављао на телефон, знао је да је важно то што радим. Можда ми је то давало неку снагу коју тада у партији објективно нисам имао – присећа се шеф дипломатије.

Као министру спољњих послова запао му је један од најтежих задатака, а то је да издејствује повлачење признања Косова, због чега су му Шиптари претили смрћу, па и Беџет Пацоли.

– Није гламурозно ићи по свим земљама Африке и Азије, Пацифика или Латинске Америке, јурећи да нека од земаља повуче признање Косова. Долазим на Антигву, а тамо већ стоји паркиран црни авион, кажу да је из ЦИА, они су већ свима јавили на Карибима да ја долазим и да воде рачуна, да случајно не повлаче признање. Ви се борите и са њима, не са Приштином – открива Дачић.

Највећим квалитетом Срба сматра срдачност, које, како каже, никад не би требало да се одрекнемо. Због тога се он поздравља са свима када уђе у неку зграду, прво са чистачицама, па са свим осталима.

– Зато је председник Вучић рекао да волим да се грлим. Волим да се грлим и љубим, нисам се променио, говорим оно што народ мисли. Највећа похвала је кад ми неко каже да сам му узео реч из уста, боље је то него да неко каже да сам му узео паре из џепа – додаје кроз смех.

Извор: Српски Телеграф