Дачић: Спремни смо да саслушамо све предлоге, али не бира дијалог ко ће на власт

Власт је спремна да саслуша све предлоге за побољшање изборних услова, али никакви изборни услови не могу да надоместе недостатак подршке јер неће дијалог бирати ко ће бити на власти, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Дачић каже да би 1. марта требало да одржи видео конференцију с председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером, да тог дана неће учествати представници политичких странака и да очекује да ће међупартијски дијалог почети у другој половини марта.

„Они (Европски парламент) то сматрају на неки начин почетком активности у међупартијском дијалогу, али састанци са странкама, неке су се изјасниле за разговоре уз помоћ Европског парламента, а неке су против тога, ће се дешавати тек након тог неког нашег почетног разговора“, рекао је Дачић за Радио телевизију Србије.

На питање када би могао да крене разговор са странкама, да ли је могуће у марту, он је казао да ће се то десити у марту, вероватно у другој половини месеца.

Поновио је да је потребно дефинисати формате – ко ће учествовати, додајући да има обавезу да саслуша и предлоге о изборним условима и странака које не желе присуство странаца у дијалогу.

„Ово је међустраначки дијалог под покровитељством Скупштине Србије, односно њеног председника, потпомогнут од стране Евопског парламента“, нагласио је Дачић.

Како је рекао, све странке ће бити обавештење о томе када ће се одржати сесија, о динамици и темема.

„Не можемо да разговарамо по принципу политичког џубокса и фонтане жеља, не можемо да анализирамо сваки предлог који се појави, има десет платформи и верзија из опозиције“, реако је Дачић.

„Спремни да сваки извештај из Брисела разматрамо“
Даћић каже да је „битно видети шта неко мисли“, коментаришући извештај о Србији усвојен у Спољнополитиком одбору Европског парламента, али и навео да Србија није чланица Ервопске уније и да нема утицај на рад тог тела.

„Ми смо спреми да сваки извештај који дође из Брисела разматрамо и доносимо наше оцене о томе“, рекао је Дачић, нагласивши да Србија води самосталну политику и да тек треба да се види тачан текст јер су сада усвојени амандамани.

Поводом критике у том извештају да је у Скупштини Србије присутан агресивни речник и застрашивање политичких противника, он је рекао да није до сада изрицао мере посланицима.

„Ја бих замерио Европском парламенту на неким веома агресивним ставовима, чак и антисрпским, који се могу чути на његовим седницама, потребно је да председавајући реагује“, рекао је Дачић.

Он је као пример навео да је то случај кад неко изјави да му је драго што Србије није отворила ниједно ново поглавље у преговорима са ЕУ

„Надам се да неће бити потребе да изричем мере, али нисам ни присталица тога да се ми штрецамо ако неко подигне обрве у Бриселу, Стразбуру, Вашингтону, Москви или Пекингу. Нека свако брине своје бриге“, истакао је Дачић.

Говорећи о раду спског паламента, он је рекао да то место није Народна библиотека и позориште где публика ћути и аплаудира.

„Народни посланик има право да говори шта хоће јер је изабран од народа, он не може да одговара никоме сем народу на изборима“, рекао је Дачић.

Извор: Н1