Дачић: У садашњем сазиву Скупштине више од 40 одсто места заузимају жене

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је у протеклих осам година, од како је покренута, Женска парламентарна мрежа „показала да може да буде лидер друштвеног покрета у чијем је средишту одбрана и унапређење права жена на равноправност и искорењивање сваког вида насиља над женама“.

Дачић је, на конференцији за новинаре у оквиру конференције Женске парламентарне мреже која се одржава данас у парламенту, рекао да у садашњем сазиву Скупштине Србије више од 40 одсто посланичких места заузимају жене.

Он је рекао да су поносни и на чињеницу да половину Владе Србије чине жене.

„Нема сумње да ће све веће присуство жена у парламентарном и политичком раду донети нову енергију и нов поглед на одлуке које ће у будућности бити доношене“, истакао је Дачић.

Дачић је, на конференцији Женске парламентарне мреже посвећене стању родне равноправности у Србији под називом „Храброст је женског рода“, рекао да је наша институционална заштита права жена на високом нивоу, да имамо и добре законе и разгранату мрежу институција које се баве овим питањима, али то није довољно.

„Да би права жена и њихови специфични интереси били максимално заштићени, неопходно је да сви ми који обављамо јавни посао бранимо та права на сваком месту, неопходно је да подсећамо и себе и цело друштво да посао није обављен, све док и једна жена у Србији сматра да је на било који начин дискриминисана, угрожена или подређена“, рекао је он.

Дачић је рекао да морамо и на овој конференцији да станемо у заштиту жена, чак и више него што то радимо у време када нисмо оптерећени борбом против вируса.

„Ниједна ванредна и стресна ситуација, каква је вирусна епидемија, не сме да постане изговор, ни повод да се наруши било које људско и женско право. Наше колегинице, супруге, мајке и ћерке су на првој линији борбе против ковида, у свим нашим здравственим центрима, па и данас када је у току масовна вакцинација“, истакао је Дачић.

Дачић је исказао огромно поштовање за храброст младих глумица да се успротиве насиљу.

Дачић је рекао да је, без обзира какве ће бити одлуке нашег правосуђа, у чији рад нико нема право и намеру да се меша, сама одлука младих глумица да говоре о насиљу и да потраже заштиту од насилника, вредна нашег највећег поштовања.

„Нјихова борба је огромно охрабрење свим другим жртвама да ураде исто и да стану на пут својим насилницима, а нама је то обавеза да свакој од њих пружимо заштиту и уточиште“, истакао је Дачић.

Он је додао да је наше друштво, нажалост, и даље релативно затворено и оптерећено предрасудама.

„Такво стање мора да постане наша прошлост, зато сам уверен да ћемо и данас учинити бар мали корак ка Србији у којој је жена заштићена и поштована“, рекао је Дачић.

Извор: Данас