Дачић, Вулин и Ђерлек примили вакцину Спутњик В

Председник Скупстине Србије Ивица Дачић, министар унутрасњих послова Александар Вулин и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ðерлек примили су руску вакцину против коронавируса Спутњик В на Институту за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”.

Вакцину Спуњик В ће примити и Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије и директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот.

Према најавама, ове недеље требало би да буде утрошено 2.400 доза вакцине Спутњик В.

Ђерлек је најавио да је план да се до краја недеље вакцинише 11.000 људи – здравствених радника и корисника геронтолошких центара.

Дачић: Вулин и ја смо дали пример
Дачић је након примања руске вакцине спутњик В рекао да су некада за вакцине научници примали Нобелову награду, као и да су се он и министар Александар Вулин вакцинисали баш да би дали пример осталим грађанима.

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише то што немали део грађана сматра да је вакцина непотребна и не желе да је приме.

“Вакцина мора да има два основна својства, тако су закључили у Европској унији и Светској здравственој организацији – да буде ефикасна и безбедна. Није на нама да сада распарављамо о стручним питањима. Да је вакцинација потребна и плодотворна показују и примери неких великих болести који су захваљујући њој искорењени. Против ковида се можемо борити вакцинама ако су оне ефикасне и безбедне. Мислим да би било потпуно погрешно да се појављују теорије завере које могу да лоше утичу на јавно здравље”, навео је Дачић.

Вулин је такође рекао мисли да је значајно примити вакцину и да то представља цивилизацијску тековину.

“Имам два сина. Оно што желим својој деци, желим и другима. Зашто бих им ускраћивао могућност да живе здраво. Ја сам примио вакцину јер верујем лекарима. Ова земља би била срећна кад би свако радио свој посао. Не можемо сви да будемо лекари и фармацеути. Онима који се боре против вакцинације предлажем да обиђу ковид болнице и да породицама људи који су на респиратору кажу да је вакцина глупост”, наводи Вулин.

Извор: Н1