Дамјановић (СРС): Држава да заустави прекомеран увоз меса из ЕУ (ВИДЕО)

Потпредседник Српске радникалне странке (СРС) Миљан Дамјановић оценио је данас да се прекомерним увозом меса са тржишта ЕУ уништавају домаћи производи и произвођачи, као и целокупни сточни фонд и да би држава то требало да заустави.

Дамјановић је на конференцији за новинаре позвао Владу и ресорно министарство да хитно спречи даље уништавање сточног фонда, које је, како је навео, очигледно последњих месеци.
Према његовим речима, неке компаније из Србије месо увозе из иностранства и тиме доприносе да профитира само неколико кланица, а тим поступком губе домаћи произвођачи.

“У 2020. години увоз свиња из ЕУ износио је три милиона евра, а замрзнутог меса 390 милиона евра”, рекао је Дамјановић.

Он је рекао да су државе из ЕУ раније извозила месо у Кину и Јужну Кореју, али су услед пандемије обуставили тај извоз и почели да продају на другим тржиштима, укључујући и Србију.

“Месо се у Србији препакује и продаје као домаћи производ, домаћи произвођачи престају да производе и доћићемо у ситуацију да ће они од којих увозимо диктирати цену меса које неће моћи да плате обични грађани”, казао је Дамјановић.

Он је оценио и да српски произвођачи немају одговарајућу помоћ државе и да зато на домаћем тржишту постају неконкурентни.

“Због прекомерног увоза из ЕУ, са 250 динара живе ваге меса, цена свињског меса је пала на 180 динара, а цена свиња на 110 динара и ти произвођачи раде са губитком, јер би цена морала да буде минимум 150 динара”, рекао је Дамјановић.

Предложио је да држава одмах помогне произвођачима меса преко робних резерви, интервентним откупом или робном разменом за кукуруз који је сада достигао добру цену.

“Дугорочно решење би било да држава забрани увоз замрзнутог меса”, рекао је он.

 

Извор: Бета