Дан жалости у Хрватској

У Хрватској је данас Дан жалости због жртава земљотреса који је 29. децембра погодио централне делове земље, однео седам људских живота и изазвао велику материјалну штету.

На зградама државних институција и локалних самоуправа заставе су спуштене на пола копља.

У разорном зељотресу с епицентром код Петриње погинула је једна девојчица у Петрињи, петоро људи у Мајским Пољанама код Глине и оргуљаш у цркви у Жажини. Неколико десетина људи је повређено.

Према досадашњим проценама, оштећено је више од 2000 објеката. Разрушене су бројне куће, зграде и институције, а највише је страдао центар Петриње.

Бројни људи у Петрињи, Сиску, Глини и околним селима, остали су без свог дома. Штете је било и у Загребачкој и Крапинско-загорској жупанији, али и у Загребу.

Магнитуда потреса који се догодио 29. децембра у 12.19 износила је 6,2 према Рихтеру, а интензитет у епицентру ВИИИ-ИX степени ЕМС лествице.

Потрес се осетио у целој Хрватској, али и региону. Након тог јаког потреса, осетило се више слабијих.

Одмах након потреса, Хрватска се ујединила би како би помогла унесрећеним становницима Сисачко-мославачке жупаније. Из свих крајева Хрватске, државне и локалне институције и самоуправе, приватне компаније, удружења, друштва и сами грађани шаљу донације хране, одеће и осталих потрепштина, као и финансијску помоћ, а на терену су и бројни волонтери и припадници цивилне заштите. Пристиже и међународна помоћ.

Извор: Н1