ДАНАС КРИЗНИ ШТАБ ДОНОСИ ОДЛУКЕ О НОВИМ МЕРАМА: Ресторани, кафићи, градски превоз… Шта би прво могло под кључ?

Данас би Кризни штаб требало да заседа изнова и да изађе са новим сетом мера за грађане, будући да јe ситуација измакла контроли.

Бројка новооболелих од корона вируса већ је други дан заредом премашила 200 нових случајева. Она је већ данима у константном порасту, па нас очекује и ново заседање Кризног штаба које би постојеће мере којих није много могли да пооштре.

Данас би Кризни штаб требало да заседа изнова и да изађе са новим сетом мера за грађане, будући да ј ситуација измакла контроли.

– Увелико се размишља шта ћемо даље. Знајући Вучића, он сигурно неће подилазити народу, већ је спреман да предложи заоштравање мера. Ако се корона не стави под контролу, Вучић је спреман да Кризном штабу предложи поновно увођење неких од најоштријих мера – казао је раније извор из Кризног штаба.

Шта би те мере могле бити?

Прво и оно што је већ уведено и очекује се да остане на снази јесу обавезне маске у јавном градском превозу. Ситуација са терена ових дана показује да се велики број не придржава ове мере, а надлежни нису за кажњавање непоштовања.

Што се тиче затворених простора, Кризни штаб је јуче упутио препоруку свим грађанима да у свим затвореним просторима носе маске, са посебним акцентом на поште, банке, јавне институције, као и продавнице и тржне центре. Да ли ће се то променити и постати обавезно, остаје да видимо.

Клубови под кључем?

Данима се спекулише о томе да би једна од потенцијалних мера могла бити и забрана рада клубовима и дискотекама. То је синоћ, гостујући у емисији “Хит твит”, као једну од могућих епидемиолошких мера најавила и премијерка Ана Брнабић.

– Дистрибуција оболелих од вируса Цовид 19 тренутно је у Београду међу млађом популацијом, узраста између 20 и 40 година – рекла је пре два дана директорка Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановиц Батут”, Верица Јовановић.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да се дистрибуција оболелих не може зауставити у клубовима због интензивних контаката, тако да се може очекивати да забрана рада буде управо за дискотеке.

Ресторани скраћено?

Такође, кад смо код затвореног простора, угоститељски објекти су они у којима су се у претходном периоду организовале прославе, венчања, крштења, али и матурске вечери на којима је долазило до великог броја заражавања и ширења корона вируса.

– Све је кренуло са непоштовањем мера, организацијом приватних журки, присније комуникације, али и дербија Партизан – Звезда, где нису испоштоване мере дистанце – рекао је јуче епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Медији су у претходним данима спекулисали да би могло да се деси да се огранични рад угоститељским објектима до 23 сата.

Маске обавезне у затвореном?

Закључили смо да је затворени простор сви чланови Кризног штаба посматрају као проблематичан, па је могуће да нас очекује ограничавање броја људи у свим затвореним просторима.

Подсећамо, у Србији је на корона вирус јуче је тестирано 4.905 особа, а регистровано је 254 новозаражених. Преминуле су три особе.

 

Извор: Блиц