Данас разговор о датуму одржавања избора на Косову

Председница Скупштине Косова и вршилац дужности председника Косова позваће данас политичке партије на разговор у вези датума одржавања избора након што је Уставни суд прогласио неуставним избор Владе Авдулаха Хотија 3. јуна, потврдио је за Радио Слободна Европа њен саветник за медије Беким Купина.

Потпредседник Демократског савеза Косова (ДСК) Лјутфи Хазири, члана владајуће коалиције, изјавио је да његова странка прихвата и поштује одлуку Уставног суда.

„ДСК прихвата одлуку Суда, ту нема дискусије. У другој смо политичкој ситуацији“, рекао је Хазири и додао да ће Косово ићи на изборе, у нади да ће тиме бити створена политичка стабилност.

Уставни суд Косова донео је такву одлуку зато што је за избор Владе био пресудан глас посланика који је претходно био осуђен на затворску казну.

Суд је констатовао да одлука Скупштине Косова о избору Владе није била у складу са Уставом, јер није добила потребну већину гласова свих посланика, као и да председник Косова, узимајући у обзир да Влада није изабрана по Уставу, расписује изборе, који треба да се одрже не касније од 40 дана од дана расписивања.

Извор: Данас