Дејан Маринковић: Поднели иницијативу за подизање споменика…

Крушевац – Градски одбор Српске радикалне странке Крушевац је 24. 11. 2020. године поднео иницијативу Скупштини града Крушевца и председнику Скупштине Предрагу Вукићевићу да се на првој наредној седници Скупштине града Крушевца уврсти у дневни ред тачка под називом „Подизање споменика српском јунаку, четничком војводи Драгутину Кесеровићу“.

Српска радикална странка је за локацију постављања споменика предложила плато испред зграде “Коцка“, као место са којег је након ослобођења града Крушевца у Другом светском рату командант Расинског корпуса, четнички војвода Драгутин Кесеровић, поздравио присутне грађане.

Српска радикална странка упозорава да је дошло време да погледамо истини у очи и одамо велику захвалност истинским борцима за слободу. Сведоци смо да се 75 година уназад одаје почаст комунистима као ослободиоцима нашег града и да се управо комунисти величају као хероји ослобођења. Међутим, са ове временске дистанце све историјске чињенице, као и многобројни писани документи, сведоче о томе да је управо Југословенска војска у отаџбини, под командом великог српског јунака војводе Драгутина Кесеровића, команданта Расинског корпуса, након тешких борби заправо једина заслужна за ослобођење града.

Српска радикална странка захтева да се наредна прослава Дана ослобођења града обележи управо у част равногораца и њиховог команданта Драгутина Кесеровића. Срамота је да истински борци и српски јунаци немају ниједно обележје у знак захвалности за херојске подвиге у Другом светском рату. Захтевамо да се 14. октобра 2021. године у центру града Крушевца свечано открије споменик једном од највећих српских јунака Драгутину Кесеровићу, као и да једна од улица у нашем граду добије његово име.

Драгутин Кесеровић одликован је орденом Милоша Обилића, носилац је Албанске споменице, док га је у Другом светском рату Краљ Петар , на предлог Врховне команде, одликовао орденом Карађорђеве звезде са мачевима првог реда.