Деца у кампањи: Спот СНС на мети критика, а како је некада о томе говорио Вучић

Предизборни спот Српске напредне странке изазвао је оштре критике јавности због тога што се у споту појављује дете. Из Странке слободе и правде, као и покрета “Један од пет милиона” траже да надлежни реагују и емитовање забране. Из РЕМ-а појединачне оцене да су напредњаци направили злоупотребу, али још није познато да ли ће због тога бити санкција. За то време, први човек Српске напредне странке Александар Вучић, каже да ће спот бити повучен, уколико такву одлуку донесу надлежни органи.

Осим готово свакодневних обећања пунолетним грађанима да ће живети боље, председник Српске напредне странке Александар Вучић, поруке је почео да упућује и онима који се налазе у називу листе напредњака – деци. У новом предизборном споту, малолетној девојчици је обећао изградњу нових путева, школа и вртића. Ипак, отишао је и корак даље.

Вучић: Твој тата ради у иностранству, је ли тако?

Девојчица: Да, ради у Немачкој.

Вучић: Ако бих ти рекао да имам идеју и план, како да твог тату и све друге очеве вратим у Србију.

Девојчица: То бих волела највише на свету.

Међутим, представници Странке слободе и правде би волели да Српска напредна странка овакав спот није објавила. Кажу да је промовисање деце у политичке сврхе грубо кршење законских одредби.

“Овај предиборни спот је најгрубље кршење Конвенције Уједињених нација о правима детета и Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба, и незабележен је у историји предизборних кампања у савременом свету”, навела је Странка слободе и правде.

Оштре критике стижу и из покрета “Један од пет милиона”, који тражи да надлежни реагују и емитовање забране.

“Када је председник СНС Александар Вучић за назив своје изборне листе покупио слоган са плаката Адолфа Хитлера – “За нашу децу”, нисмо ни слутили да ће да оде чак и корак даље у својој имитацији нацистичке пропагандне праксе – да децу директно злоупотреби као промотере своје политике”, навели су.

Ипак, први човек Српске напредне странке Александар Вучић поручује да у споту не види никакав проблем. Каже и да би му одлука надлежних органа о забрани била чудна.

“Ако забране надлежни државни органи ми ћемо одлуку надлежних државних органа да прихватимо, али биће ми то веома чудно, јер би се то први пут догодило и то рекао бих у готово целом Свету, а у Србији свакако, јер не заборавите, па они су имали децу у скоро свим спотовима, па ја ћу данас да вам излистам 50 њихових спотова и Тадић, и Ђилас и сви други, па 50 су таквих спотова имали, овде је важно да имате сагласност родитеља, ми имамо декларацију о сагласности родитеља”, каже Вучић.

Важно је и да се поштују прописи, а и не би било први пут како то тврди председник. У Правилнику о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга јасно је наведено да је забрањено користити учешће малолетника у програму у политичке сврхе или на други начин злоупотребљавати то учешће. Телевизија Н1 тражи од РЕМ-а да да јасно тумачење у овом случају. У међувремену, реаговала је чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић.

“У споту Српске напредне странке дошло је до злоупотребе детета и РЕМ би о томе требало да расправља. Деца не смеју да се користе у рекламне сврхе, а нарочито не у политичко-прогандне. Против тога сам увек”, оцењује Поповић.

Коришћење деце у политичким спотовима у Србији била је пракса и раније. Борис Тадић је 2012. са малолетним дечаком играо кошарку. У кампањи за градоначелника Београда 2014. Драган Ђилас, је обилазио вртиће, школе, игралишта и породилишта.

Бивша чланица Савета РЕМ-а Гордана Суша каже да ранијих година, ипак, није било јасно дефинисано на који начин се политичарима забрањује да користе децу у сврхе политичке капмање.

“Тек 2014. су усвојене измене на основу нове медијске стратегије сета медијских закона и тада је у Закону писало да не смеју злоупотребљавати малолетници злоупотребом њиховог неискуства и лаковерности, али није било детаљно прецизирано и тек 2015. Правилником баш због таквих ствари Правилником о заштити малолетника то се разрађује”, наводи Суша.

Пре него што се одлучио да малолетну децу користи у сврху кампање, председник Александар Вучић је пре три године такав потез оштро критиковао.

“Увек када видите да политичари негде нешто петљају око деце, знајте само да гледају некако да узму паре себи, а да не раде свој уобичајени посао”, рекао је 2017. године.

Иначе, Српској напредној странци је РЕМ забранио предизборни спот 2018. због тога што су тада користили слике Драгана Ђиласа и Александра Шапића са подругљивом конотацијом.

Извор: Н1