Директор Канцеларије за еУправу: Свака бочица вакцине може да се прати

Систем за пријаву, заказивање, праћење вакцина и имунизацију станиовништва Србије против коронавируса омогућава праћење сваке бочице вакцине од тренутка уласка у Србију до тренутка давања, изјавио је директор владине Канцеларије за е-Управу Михајло Јовановић.

Он је на састанку државног врха са Опертивним тимом за имунузацију рекао да у систему ради цела Србија, АЛИМС, централни магацини, Батут, регионални и локални магацини.

Јовановић је објаснио да је део система и праћење имунизације и да се сваки грађанин евидентира да би се знало када је примио прву вакцину и када прима другу дозу.

Грађани добијају позив за вакцинацију путем СМС поруке или електронске поште, где се налази време и место вакцинације, рекао је Јовановић и додао да грађани после вакцинације добијају одштампану потврду са подацима о вакцини.

Он је навео да је за процес масовне вакцинације направљен модел на Сајму и да су направљене зоне како се крећу грађани по пунктовима.

Имунизација по градовима
На седници је градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао да Београд припрема пунктове, да кол-центри у општинама почињу са радом у координацији са градским кол-центром, а мобилишу се и волонтери за помоћ у кол-центрима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је хала Новосадског сајма спремна, да има осам плус два пункта за вакцинацију, као и да се данас завршавају финални радови.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је да је и Ниш спреман са пунктовима који су приступачни, да има 20 тимова са око 80 људи, као да су сви они који су пријављени у геронтолошким центрима вакцинисани. Она је најавила да ће се сутра вакцинисати кинеском вакцином.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је рекао да је Дом здравља направио план вакцинације, да има 32 екипе на девет пунктова у граду и да је планиран један пункт за масовну вакцинацију у градској хали.

Путем видео-линка у седницу су се укључили и градоначелници Суботице, Лесковца и Крушевца.

Извор: Н1