Директорка Института “Батут”: Спремамо се као да ће вакцина бити доступна сутра

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић каже за РТС да је веома неповољно то што сви пацијенти који захтевају болничко лечење захтевају и примену кисеоника. То додатно компликује и отежава ситуацију и рад, јер се за све терапијске процедуре захтева и активно учешће медицинског кадра, истиче Јовановић. Када је питању вакцина, директорка “Батута” каже да ће имунизација бити ванредна и вероватно препоручена.

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” и чланица Кризног штаба, рекла је у Дневнику РТС да се повећава број и учесталост прегледа и да већи проценат људи захтева болничку помоћ.

“Оно што је веома неповољно јесте да сви пацијенти који захтевају болничко лечење захтевају и примену кисеоника. То додатно компликује и отежава ситуацију и рад, где поред потребног кревета у интензивној или полуинтензивној нези, за све те терапијске процедуре се захтева и активно учешће медицинског кадра”, наводи Јовановић.

Само током ноћи, према подацима који стижу континуирано, на Инфективној клиници Клиничког центра Србије, било је око 90 прегледа.

“Више од 50 пацијената је током ноћи добило помоћ од стране службе хитне помоћи. Пацијенти се превозе тамо где су болнички капацитети доступни”, напомиње директорка “Батута”.

Упитана када би нове мере могле да дају резултате, објашњава да је искуство показало да мере не могу за један дан дати резултат.

“Ми ћемо изаћи из овога. Свако ће од нас дати допринос. Борба је таква да свако може својим понашањем да допринесе”, поручује Јовановић.

Поново апелује на примену личних заштитних мера.

“То је оно што свако од нас може да учини”, наводи Јовановићева.

“У току припреме за вакцинацију, вероватно ће бити препоручена”

Када је питању вакцина, директорка “Батута” каже да ће имунизација бити ванредна и вероватно препоручена.

“Најпре се вакцинишу здравствени радници, али истовремено и старије становништво које има више од 60 или 65 година”, наводи Јовановић.

Истиче да су у току опсежне припреме и да се надлежни спремају као да ће вакцина сутра бити доступна.

Што се тиче вакцине против сезонског грипа, каже да те вакцине има и да није касно примити је.

“Треба то учинити током децембра, чак и јануара”, истиче Јовановић.

Лабораторијски још није потврђен вирус сезонског грипа, наводи директорка “Батута”, али препоручује имунизацију пошто се улази у сезону када се може појавити.

Извор: Н1