Ђерлек: Није ми добро кад чујем приче о Новој години, заражено 3.107 медицинара

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се надљудским напорима обезбеђују додатна места у болницама за оболеле од коронавируса, као и да је заражено 3.107 лекара и медицинских сестара, од којих је 76 у болницама.

“Обезбеђујемо додатна места у болницама надљудским напорима. Имамо скоро 8.600 хоспитализованих, то је забрињавајућа цифра у болницама, то је тешко издржати”, рекао је државни секретар Минситарства здравља и апеловао на грађане да се вакцинишу протип грипа како се не би догодило да “одједном имамо два непријатеља”.

Ђерлек је рекао да јесте још рано евалуирати постојеће мере, али додаје да њима није постигнуто оно што је очекивано.

“Јесте да имамо благи пад првих прегледа, 3.200 јуче у Београду, али то није довољно. Експоненцијални раст није заустављен и морамо предузети нове мере”, истакао је он, додајући да је битно да се донесу квалитетне мере које ће заштитити здравље грађана, али и животни стандард грађана.

Истакао је да до Нове године следе бројни изазови – Свети Никола и долазак држављана Србије из иностранства.

“Не бих волео да се понови период из времена Ускрса кад смо имали око 400.000 грађана који су ушли у Србији. Унаточ жељи да поштујемо наше грађане, здравствени систем би био преоптерећен кад би они ушли”, истакао је Ђерлек.

Додао је да би било реално очекивати да буду донете мере попут обавезног негативног ПЦР теста или карантина.

“Апеловао бих и на увођење карантина, људи су жељни контаката, а суштина је да смањимо број контаката. То јесте ригорозно али уз контролу поштовања те мере, контролисали бисмо те људе који дођу”, навео је он.

Упркос пуним болницама и великом броју заражених, многи резервишу места за прославу Нове године.

“Кад чујем те приче о Новој години, није ми добро. Није реално да се једна група људи весели, а знате да су људи и медицински радници одвојени од породица, велики је терет на лекарима и сестрама и техничарима. Може једна Нова година да прође без помпезних славља и били бисмо ближи победи против коронавируса”, рекао је Ђерлек.

Извор: Н1