Ђерлек: Очекујемо 250.000 доза Спутњика V, разговори са Астра Зенеком при крају

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се за седам дана очекује да у Србију стигне 250.000 руских вакцина Спутњик V, као и да су при крају разговори са АстраЗенеком за 800.000 доза.

Ђерлек је за Радио телевизију Србије рекао да ће вакцине АстраЗенеке бити набављене преко Пољске, како је најавио председник Србије Александар Вучић, а додао је да се очекује и још кинеских вакцина.

„Јуче је стигло 11.700 доза, идућег понедељка стиже 9.300, али зато 15. фебруара стиже 40.900, а 22. фебруара 46.800 доза. То значи у фебруару стиже око 105.300 доза Фајзерове вакцине“, рекао је Ђерлек.

На питање о британском соју короне, који је забележен и у Србији, он је навео да нема разлога за панику, али има места за опрезност и озбиљност с обзиром шта се дешавало у земљама где се појавио.

Он је истакао и да до сад одобрене вакцине дају одличну реакцију, односно стварају имунитет и против тог новог соја.

Говорећи о новим подацима у ковид сисетему, Ђерлек је навео да се може рећи да је ситуација боља него пре месец дана када је била „изузетно тешка са 10.000 људи у болницама“.

„Медутим, и ови бројеви које смо јуче имали су упозоравајући и нема места опуштању. Понашаћемо се максимално озбиљно посебно и због тог новог соја“, рекао је Ђерлек.

Извор: Н1