Ђерлек: Следеће недеље појачана вакцинација, врло вероватно три вакцине

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек саопштио је да се за кинеску вакцину која је стигла у Србију, чека дозвола Агенције за лекове и медицинска средства Србије, али да је вакцина добра и да он верује да ће бити дозвољена.

Он је рекао да је до суботе у 20.00 вакцинисано око 22.000 грађана Србије, а да се за вакцинацију пријавило око 280.000 грађана којима је препоручио да прихвате прву вакцину која је на располагању.

Додао је да је кинеска вакцина испитивана на великом броју људи и да је пакована као једнодозна вакцина од 0,5 милилитара са 6,5 јединица умртвљеног вируса.

„Даје се у две дозе у размаку од две до четири недеље. Што се тиче самих нежељених дејстава, као код осталих вакцина, то су црвенило, бол на месту убода, главобоље. Ако АЛИМС да дозволу за кинеску вакцину значи да је она потпуно безбедна, у шта ја не сумњам“, навео је Ђерлек.

Додао је да кинеску вакцину могу да приме сви који су старији од 18 година, док вакцину „спутњик“ тренутно могу да приме особе старости до 60 година, али да се очекује да се убрзо добије дозвола за особе до 65 година старости.

Навео је да се током следеће недеље очекује још око 250.000 доза руске вакцине „спутњик“, а да се сутра очекује око 20.000 доза вакцине компаније „Фајзер“.

„Што значи да ћемо врло вероватно имати у једном тренутку у току следеће недеље три вакцине“, нагласио је Ђерлек.

Следеће недеље појачано
„Вакцинација у десет београдских Домова здравља и јуче у још десет градова прошла без нежељених дејстава, а следеће недеље настављамо појачано“, рекао је Ђерлек и додао да ће у наредној групи бити приоретитено вакцинисани просветни радници и новинари.

Државни секретар сматра да је добро што је Србија једина земља која има три вакцине из три најјаче земље света и најавио да поред кинеске и Спутњика, сутра у Србију стиже још око 20.000 доза Фајзерове вакцине.

„Поред домова здравља планирамо отварање вакцинационих пултова од београдског Сајма преко већине градова, ту ће радити од три до десет екипа и очекујемо да буде вакцинисано од 50 до 100 људи на сат следеће недеље“ рекао је Дјерлек на РТС-у.

Он је додао да друго полугодиште сутра почиње нормално и без страха, јер је код школараца и до сада била слаба трансмисија вируса.

„Ми смо једина земља на Западном Балкану која тренутно вакцинише“, рекао је Ђерлек.

Када је реч о ситуацији у ковид болницама, Ђерлек је навео да је повољнија ситуација и да важне установе, као што је Ортопедска болница на Бањици, излазе из ковид система.

Мирсад Ђерлек је пре седам дана примио вакцину „спутњик“ и рекао да се осећа добро.

Извор: Н1