Ђерлек: У што краћем року вакцинисати што више људи, јер је то поента

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је циљ имунизације, посебно масовне коју желимо да спроведемо, “у што краћем року вакцинисати што више људи, јер је то поента”.

„Ако би се десило да развлачимо имунизацију, она губи смисао“, рекао је Ђерлек за ТВ Прва и поручио грађанима да могу да бирају вакцину, али да одаберу прву које има на Торлаку, како би се имунизација спровела у што краћем року.

На питање да ли је било нежељених ефеката примања вакцине, он је рекао да су на минималном новоу – „дешава се само црвенило на месту убода, главобоља, али то су све ефекти који су очекивани и пролазе после неколико сати“.

„Нисмо имали неку израженију алергијску реакцију која би могла да угрози неку особу. Ово су вакцине као и све остале вакцине“, рекао је Ђерлек.

Он је навео и да је с јучерашњим даном вакцинисано 48.500 грађана, „плус друга доза је такође почела да се даје, јер већ је дошло време за другу дозу“.

„Са другом дозом 49.970 људи. С толиким бројем вакцинисаних грађана нисмо имали озбиљно нежељено дејство“, нагласио је Ђерлек.

Он је рекао да је широм Србије више од 350 пунктова за вакцинисање.

На питање о могућем попуштању мера против короне, рекао је да очекује максималну опрезност да се „не опустимо пре него треба“.

„Ако будемо урадили масовну имунизацију, што квалитетнију, у наредних 15-20 дана онда тек можемо рачунати на неко драстичније попуштање мера, јер ће тад сигурно и бројеви заражених почети да падају“, рекао је Ђерлек.

Извор: Н1