Ђерлек: Узлазна линија броја заражених и умрлих наредних седам до десет дана

У трећем таласу епидемије коронавируса јавља се тежа клиничка слика код пацијената, а у наредних седам до десет дана ићи ће узлазна линија и што се тиче броја заражених и броја умрлих, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Он је за телевизију Пинк изјавио да се у Београду више не региструје половина од укупног броја заражених коронавирусом у Србији, како је било до пре неколико дана.

Према његовим речима, тренутно се у Београду региструје око 30 одсто од укупног броја нових случајева, а у последњих неколико дана јавила су се нова жаришта – у Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву и Новом Пазару, док се цела Србија налази у “врло забрињавајућем стању”.

На питање да ли ће због таквих бројева бити додатних пооштравања мера у циљу сузбијања епидемије, Ђерлек је указао да су “цифре за сваког нормалног човека довољна опомена и да и без нових мера морамо да појачамо своју одговорност”.

Он је најавио да ће се ићи на повећање броја тестираних, и до 30.000 дневно.

“Асимптоматски пацијенти су најопаснији, највише шире (епидемију) а ни не знају да су болесни. На тај начин вршимо тријажу”, казао је Ђерлек.

Он је рекао да у борби против ковид-19 “не требамо да чекамо вакцину и седимо скрштених руку”.

“Та вакцина неће решити проблем одједном, биће потребно још неколико месеци након масовне вакцинације да можемо да кажемо да смо се ослободили”, рекао је Ђерлек.

Он је оценио да су у борби против епидемије најважнији “лична и колективна одговорност како бисмо пре свега спасили свој живот а и животе других”.

Извор: Н1