Ђилас: Последњи час да створимо нормалну државу, постоје озбиљне могућности

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да није време да се прича у колико колона ће опозиција ићи на неким будућим изборима, нити да се лицитира ко је човек који треба да буде једног дана противкандидат за председника Србије.

Ђилас је то рекао приликом обраћања грађанима преко друштвене мреже Фејсбук, када је и најавио скупштину СП која ће се одржати у суботу 3. октобра.

“Оно што мислим да је најважније и то је порука која ће сутра бити послата са Скупштине ССП да је неопходно да направимо један велики фронт у коме ће бити и странке, и покрети и грађани, који ће се борити да се ово лудило у коме ми данас живимо некако заврши”, рекао је Ђилас.

Он је додао да су последице осмогодишње владавине овог режима страшне и да сваки дан носи нове последице.

Ђилас је навео и да ће бити јако тешко покренути “целу причу у добром смеру када се власт промени”.

“За то заиста постоје озбиљне могућности, ми у ССП имамо озбиљан план и сутра ћемо да га презентујемо у разним областима друштва, и у економији и у привреди и у образовању, у култури…”, казао је лидер ССП.

Према његовим речима, та странка жели да се бави животом, а не Александром Вучићем. “Да не причамо о Весићу, Мартиновићима, Орлићима, јер они су већ рекли све што имају, па хајде да покушамо да народ чује то што ми имамо да кажемо”, рекао је.

Да би народ чуо и другачије мишљење, казао је, потребни су медији, зато што је сада другачије мишљење могуће чути само на неколицини слободних медија које види и чује око 20 одсто људи, и још 20 одсто путем друштвених мрежа, док 60 одсто граЂана Србије не зна шта се догађа.

“Медији су веома важни јер управљају светом. Ако немате информацију не можете да доносите закључке, ако имате погрешну информацију ваши закључци су погрешни. Истраживања показују да просечан граЂанин у Србији од 55 до 64 године дневно у просеку гледа ТВ седам часова и 38 минута, а они који имају више од 65 година уз ТВ дневно проводе седам часова и 50 минута. То нам све објашњава”, закључио је председник ССП.

“Народ не жели државу у којој су фунционери повезани с организованим криминалом”
Председник Странке слободе и правде рекао је у интервјуу Бети да је сигуран да ће у наредних годину и по дана доћи до промене власти у Србији на свим нивоима. Ђилас каже да свој оптимизимам базира, пре свега, на томе да је народ победио страх и да више не жели да живи у држави у којој су највиши функционери повезани с организованим криминалом и корупцијом.

Он процењује да ће до краја следеће године бити расписани ванредни парламентарни избори, “јер је тренутно стање, у коме један човек и једна партија имају неограничену власт, у коме нема опозиције у парламенту – неодрживо и води Србију у суноврат”.

“Ова власт се понаша као да никад неће да сване нови дан, као да сутра не постоји. Последњи је час да од Србије створимо нормалну државу којом ће владати Устав и закони и у којој систем вредности у свим областима неће бити на нивоу ‘Задруге’ и ‘Парова’”, рекао је председник ССП.

На питање како омогућити грађанима да слободно искажу своју вољу на изборима, Ђилас каже да очекује да ће доћи до споразума власти и опозиције под окриљем Европске уније, чије ће спровођење гарантовати једнаке изборне услове за све учеснике. “Јасно је свима да кад имате изборе на којима не учествује највећи део опозиције, а они који учествују не могу да освоје ни два одсто гласова, онда у овој земљи постоји неки проблем који мора да се реши. Тај проблем се може рештити само договором и споразумом”, казао је Ђилас.

Према његовим речима, Србија је једина држава у Европи где у парламенту не постоји опозиција. “Три посланичке групе Европског парламента (ЕП), са 311 посланика, подржале су наш захтев да се у Србију пошаље мисије Европског парламента које ће се бавити медијским слободама и владавином права”, рекао је Ђилас.

Он истиче да опозиција од Европе очекује да добије оно што се десило у Северној Македонији и Црној Гори, а то је споразум власти и опозиције уз посредовање европарламентараца. “Када дође до споразума о изборним условима, онда ће грађани имати могућност да слободно искажу своју вољу на изборима која ће овај режим послати у историју”, оценио је Ђилас.

“У Србији постоји више личности које могу да победе Вучића”
На питање Бете шта конкретно очекује од споразума с властима уз посредовање ЕП, Ђилас каже да је неопходно да РТС постане “стварни” јавни медијски сервис грађана Србије. “Тешко је очекивати промене ако опозиција нема могућност комуникације преко медија бар са 50 одсто становништва. Ми данас у Србији, у 21. веку, преко две кабловске телевизије можемо да комуницирамо са свега 25 одсто граЂана, преко фејсбука и твитера са још толико”, истакао је он.

Додао је да се од европарламентараца очекује и помоћ како би се спречиле изборне крађе. “Да се направи механизам контроле целог изборног процеса, а не само предизборне кампање. Апсолутно сам убеђен да би то било довољно да дође до промене власти”, оценио је лидер ССП.

На питање може ли опозиција у Србији да пронађе свог Здравка Кривокапића, као што се то десило у Црној Гори, Ђилас каже да у Србији постоји више личности које могу да победе Александра Вучића. “Опозиција ће имати кандидата за председника који ће ујединити Србију. Човека кога поштује Србија, и који ће понудити јединство, а не поделе и мржњу”, рекао је председник ССП.

Ђилас је оценио да Српска напредна странка (СНС) са свим својим коалиционим партнерима не може да рачуна на више од 1,8 милиона гласова на регуларним изборима. “За Вучића из уверења гласа 600.000 – 700.000 недовољно информисаних грађана и још толико из страха за радно место, као и неколико хиљада којима је омогућено да без контроле краду државне новце. СПС је спао на 300.000 гласова и сви остали њихови сателити не могу да сакупе више од 150.000 гласова”, рекао је он.

Ако изађе око четири милиона бирача…
Ђилас процењује да ће опозиција на наредним изборима сигурно победити ако на гласање изађе око четри милиона бирача, што је, према његовим речима, сасвим реално.

На питање може ли опозиција да објасни грађанима да је могућа промена власти на изборима, лидер ССП каже да је већина грађана већ свесна да до промене власти мора да доЂе. “Деведесетих година грађани су мислили да ће Милошевић да влада док је жив. Говорило се да је опозиција никаква, да Драшковић и Ђинђић нису јединствени… И на крају, кад је пао Милошевић, сви смо се питали како је могуће да је тај човек толике године уништавао Србију. Тако ће бити и сад. Биће још већи шок”, рекао је Ђилас.

Он је навео да опозиција у Србији мора да делује на једном фронту, заједно са грађанима који су против актуелног режима. “Мора да се направи јединствен фронт. Колико ће у оквиру њега бити колона, дивизија, бригада, то уопште није важно. Ајде да покушамо да једни друге не нападамо, да се сложимо око заједничког циља”, казао је председник ССП.

На питање шта опозиција може да гарантује граЂанима ако доЂе на власт, Ђилас каже да би промена власти истог тренутка подразумевала прекид с криминалом и корупцијом у државним органима, “која се мери милијардама евра”.

“Србија је по свим могућим истраживањима што се тиче демократије, слободе медија и владавине права међу последњима на свету. Чак смо, према Форбсовој листи, и у борби против ковида-19 на претпоследњем месту у свету, само је испод нас Колумбија. Једино смо први по корупцији у Европи”, казао је он.

Ђилас каже да ће нова власт посебну бригу водити о старијим граЂанима који сада живе на “ивици егзистенције”. “У Србији живи 250.000 људи старијих од 65 година који немају никаква примања јер никада нису били у радном односу. Нјима се мора обезбедити бар по 100 евра месечно. Недопустиво је да милион пензионера прима испод 25.000 динара. Па, ти људи немају ни за лекове ни за храну”, каже Ђилас.

“Новца има и за веће пензије и за веће плате, али се много краде, и троши се на непотребне ствари. Од градње фудбалских стадиона и аутопутева са шест трака (Ниш-Приштина), или издвајања стотина милиона евра за куповину медија, важније је да се повећају плате наставницима, лекарима, медицинском особљу, васпитачицама, људима у култури, да се пензије повећају и пензионерима врати отет новац”, оценио је он.

“Власт се хвали, а више од 300.000 радника прима 250 евра”
Према његовим речима власт се хвали просечном платом од 500 евра, “док је у Хрватској 520 евра минимална плата”.

“Више од 300.000 радника у Србији прима минималну плату од 250 евра. Не постоји ниједан разлог да не можемо минимлану плату да дефинишемо бар на 350 евра, јер плата испод 350 евра је недостојна човека”, рекао је Ђилас.

Он је оценио да је Србија са 28 милијарди евра дуга на путу да постане презадужена земља. Додао је да држава мора да искорачи према граЂанима и да направи стратешке одлуке и планове који ће довести до бољитка у овој земљи, али без нових задуживања.

“У многим развијенијим земљама су плате неколико пута веће, али власници тамошњих фирми и корпорација живе неколико пута нижим стандардом него власници фирми у Србији. Кад су у питању радници, стање је обрнуто. Зато се залажем за државни капитализам јер држава мора да буде контролни механизам који ће да штити стандард и положај радника”, објаснио је Ђилас.

Уместо субвенција страним инвеститорима од 150.000 евра по радном месту, према његовим речима, нова власт ће пољопривредницима давати 150 евра по хектару. “Држава ће гарантовати цену пољопривредних производа за пет година унапред, а пољопривредници ће добијати гориво на које неће плаћати акцизу”, рекао је Ђилас.

“Потребан румунски модел борбе против корупције”
На питање Бете шта ће опозиција, ако дође на власт, урадити на борби против криминала и корупције, Ђилас је казао да је Србији потребан румунски модел борбе против корупције.

“Неће моћи нико од државних функционера да оде на море за осам или 80.000 евра, а да не објасни одакле му тај новац. Сваки политичар биће дужан да народу полаже рачуне где живи и како летује, како плаћа авио карте, како школује децу у приватним школама. Специјални тужилац ће бити самосталан, а његова тужилачка полиција одвојена од министра полиције који је политичка личност. С криминалцима неће бити компромиса. Народ хоће правду и бољи живот”, рекао је Ђилас.

Казао је да је трагедија што се најпаметнији и најобразованији део друштва ућутао. “Још од 2012. године, кад год би неко критиковао одлуке власти, нашао би се на мети режимских таблоида. Сетите се кроз шта су све прошли Саша Јанковић и Саша Радуловић, с којим се политички у многим стварима не слажем, али то сада није битно. Или Иван Ивановић и Југослав Ћосић. Сетите се како је прошао владика Григорије кад је власт помислила да ће да се кандидује за председника. Одмах је постао лопов и човек који се залаже да се сруши храм Светог Саве!? Држава у којој најумнији ћуте, а понављачи и фалсификатори коло воде, нема будућност”, закључио је Ђилас у разговору за агенцију Бета.

Извор: Н1