Ђилас позвао ЕУ да укључи регион у вакцинацију истим вакцинама као и у Унији

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас позвао је ЕУ да Србију и државе Западног Балкана укључи у процес вакцинације истим вакцинама које ће бити коришћене у Унији и да тиме како је навео, покаже да нису тачне тврдње председника Србије Александра Вучића са почетка пандемије да је европска солидарност “мртва”.

Ђилас је у писму европском комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије (ЕК) Урсули фон дер Лајен оценио да је постојала “озбиљна претња да би наратив коришћен од стране Владе Србије могао градјане Србије оставити изван јединственог европског одговора на ковид кризу и процес имунизације”.

“План вакцинације у Европи почиње са реализацијом за два дана док у Србији не постоје поуздани подаци о томе када, како, и ко ће се и са којом вакцином вакцинисати. То ствара конфузију и шири страх медју људима посебно имајући у виду да су наше власти месецима грађане убедјивали да ћемо сами направити вакцину. Након тога су тврдили да ће Србија добити више милиона вакцина произведених у Кини, а на крају да ћемо са Русијом заједно производити Спутњик вакцину”, навео је Ђилас а пренела ССП.

Додао је да су градјани Србије “део европске породице народа” и да “не треба да сносе последице неодговорног понашања хибридног режима који управља земљом”.

У Србији је јутрос почела имунизација вакцином компаније Фајзер а први су вакцинисани премијерка Ана Брнабић, министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић и епидемиолог Предраг Кон.

До сада је достављено 4.875 доза вакцина а најављено је да ће најпре бити вакцинисани корисници геронтолошких центара.

Извор: Н1