Ђилас: Само једна колона може да победи зло које влада Србијом!

“Треба помоћи онима који су највише погођени короном, погледа се свака компанија која у првих шест месеци има мање приходе и даје се помоћ. Усмеримо се ка секторима који највише трпе, од угоститељства, туризма, до компанија које сада немају тржиште”, предлаже председник Странке слободе и правде Драган Ђилас економске мере у борби против последица пандемије коронавируса.

Ђилас је навео да је ССП изашао са сетом економских мера за превазилажење кризе, али да власт има свој начин рада који ће довести до последица – да ће велики број људи остати без посла.

– Да смо нормална земља, власт би узимала у обзир оно што говори неко из опозиције. Није добро што и даље држава формира мере тако што новац даје свима и онима који су угрожени и онима који нису. Треба помоћи онима који су највише погођени короном, погледа се свака компанија која у првих шест месеци има мање приходе и даје јој се помоћ. Усмеримо се ка секторима који највише трпе. Фали развој, овде развоја нема у мерама, да бисте покренули Србију морате да покренете живот. Ако градите с Кинезима аутопут Крушевац-Чачак и долазе кинески радници и машине, мало развијате Србију, а много развијате Кину, али ако реконструишемо школе, болнице, вртиће, све ће то радити наше фирме с нашим материјалима – каже Ђилас за Н1.

Држава ће за наредна два месеца дати по 60 одсто од минималаца за све раднике у малим и средњим предузећима и код предузетника, а за најмање још један месец одложићемо плаћање пореза и доприноса, најавио је председник Србије Александар Вучић нове економске мере.

– Где су мере штедње државе? Данас држава кошта 700 милиона евра више него 2012. Наша идентична мера је одлагање плаћања пореза и доприноса, само што смо предложили да то буде на три месеца – додао је Ђилас.

На питање како ће те предлоге неко моћи да чује пошто их неће бити у парламенту, Ђилас је рекао да се у парламенту ни о чему не одлучује, да се не прихватају предлози опозиције и да је парламент само полигон за вређање.

– Данас с Вучићем у Европи, сем о Косову, нико више не прича, јер је ово једнопартијска земља. Како ми наше идеје да пренесемо? Погледајте РТС, 40 минута председник гостује у дневнику који траје 30 минута. А где сте чули на националној телевизији иједну од мера које сам ја предложио, јесте чули неког економисту? Грађани живе оно што им прича Вучић, они не знају оно што им ја причам. Зато ми тражимо слободан РТС и промене у медијима, да неки човек чује шта су лекари написали, а не да слуша само Лончара.

Ђилас сматра и да Европа све више чује захтеве опозиције из Србије и додаје да су на захтев о слању две експертске комисије добили одговор у року од 24 сата.

– Нас не могу да чују грађани. Само на овој телевизији грађанин Србије може да чује да Лончар вређа своје колеге, да у овој земљи постоје медији, Лончар не би био министар или би се крио у ћошку јер је рекао да је корона мање опасна од грипа, да ћемо направити вакцину, и да ће 10. јула бити последњи заражени, када је то требало рећи пред изборе. Па од 1. до 21. јуна имали смо 1.373 заражена и 16 мртвих. После избора четири пута више заражених и осам пута више преминулих. Лекари су рекли оно што сви виде – да се здравствени систем распао.

На питање како ће опозиција да поврати поверење грађана, Ђилас каже тако што ће радити конкретне ствари и показати да зна како се воде земља и град. Зато, поручује, међу опозицијом не треба да буде тешких речи.

– Важно је да се на нападе не одговара. Небитно је шта говори Сергеј, Саша Радуловић, ја се нисам вратио да бих се расправљао с њима, већ да бих се борио да се овде спаси живот и земља промени на боље. Да нико из опозиције не критикује људе из опозиције, да каже ако се не слаже, али да не напада. Само заједно и само једна колона може да победи зло које влада Србијом.

Каже и да је у претходном периоду опозиција много тога покренула и напомиње да би, да се на београдске изборе изашло у једној колони, Вучић био поражен.

– После тога смо успели да се ујединимо, да потпишемо споразум с народом, да реч коју смо дали да нећемо на изборе одржимо, да међународну заједницу заинтересујемо за Србију, заштитимо људе који су пребијани. Бавимо се конкретним стварима и животом – навео је Ђилас.

Извор: Директно