Ђорђевић: Ограђивање Синода од изјава владике Григорија је политичко и страначко

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оценио је данас саопштење Синода Српске православне цркве, у коме се то тело оградило од изјава владике Григорија, као “политичко и страначко”.

Ђорђевић је оценио да се ради о наставку политизације СПЦ од режима Александра Вучића, и утврђивању позиција пред избор новог патријарха.

“Ово је још један срамотан Вучићев покушај окупације цркве. Режим покушава да елиминише неподобне, тј. оне који мисле својом главом и којима не би могло да се манипулише. Вучићу треба патријарх који ће да аминује коначну издају Косова, а томе се црква до сада оштро противила”, рекао је лидер Ослобођења.

Ђорђевић је закључио да такво мешање политике у послове СПЦ “није забележено од доба комунизма”, те да представља “срамно поглавље у историји СПЦ”

Ђорђевић је објаснио да се није цела Црква оградила од владике Григорија, већ само Синод, који од смрти патријарха Иринеја ради у крњем саставу, а како је приметио, пошто Сабор СПЦ није одржан, члановима Синода мандат је истекао.

“Такав крњи састав чине епископ Бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, епископ крушевачки Давид, митрополит загребачки Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом. Јасно је да у тој групи превагу односе Вучићу блиске владике, које не презају од ваљања у блату дневне политике”, каже Млађан Ђорђевић.

Председник Ослобођења оценио је да је необично што се Синод није огласио ни о једном од актуелних друштвених питања, па чак ни о аферама од којих су многе укључивале великодостојнике цркве, али да реагују чим неко критикује режим.

“Уместо да подрже владику који јасно каже да су Косово и Метохија саставни део Србије и који исправно примећује да у Србији многе ствари не ваљају, чланови Синода дозвољавају себи да буду увучени у Вучићеве политичке игрице, каљајући тако образ СПЦ”, истакао је Ђорђевић.

Како је навео, Синод се није оградио од владике Стефана Шарића и озбиљних оптужби за насиље, отмицу и прељубу, не смета им, како је додао, када Никола Селаковић “мешетари по цркви и лобира за избор новог патријарха”, а није се огласио ни када је председник САНУ Владимир Костић јавно рекао да Косово није део Србије.

“Нису се огласили када је Вучић предао енергетски систем на Косову Албанцима, што може утицати и на снабдевање струјом српских манастира и цркава на Косову и Метохији. Нису реаговали на Вашингтонски споразум, иако се у њему експлицитно помиње СПЦ. Нису стали у заштиту блаженопочившег митрополита Амфилохија када су га черечили београдски и подгорички таблоиди, нити када Мило Ђукановић напада владику Јоаникија”, додао је Ђорђевић.

Он је још указао да Синод СПЦ не реагује ни када режимски медији месецима објављују лажи о владики Григорију и да “на све то, као и на многе друге девијације у цркви и друштву, чланови Синода ћуте”.

“Ћуте на криминал, пљачку, неслободу, аутократију, издају Косова и Метохије – али се оглашавају када неко дирне у светог Вучића”, додао је он.

Извор: Бета