Ђорђевић: Резолуција 1244 да буде основ српске позиције на Косову

Председник покрета “Ослобођење” Млађан Ђорђевић оценио је да основа српске позиције на Косову треба да буде инсистирање на примени Резолуције 1244 и одбијање да се она промени, а баш то није став актуелне власти у Београду.

„СНС је победио на изборима са паролом да ће вратити Косово у окриље Србије. Те године, српска држава је била комплетно присутна на северу Косова. Данас, девет година касније, ми више немамо ниједан атрибут српске државности на Косову и Метохији“, рекао је Ђорђевић у Москви, на конференцији „Може ли се спасити српско Косово“, у организацији руске федералне новинске агенције Регнум.

Како наводи тај покрет, Ђорђевић је рекао да треба поништити све уговоре и споразуме које је власт потписала са „илегалним властима у Пришитини, које предводе људи које је Србија већ осудила за ратне злочине, а сада их за то терете и међународни судови“.

„Три кључне ствари спречавају Вучића да призна Косово. Резолуција 1244 чији гарант је Русија, Српска православна црква која је на три последња сабора истакла став против признања или поделе Косова и српски народ, који је у огромној већини против споразума“, рекао је он.

Ђорђевић је оценио да Вучић умањује значај резолуције и „покушава да је сруши“ тако што Србију свађа са Русијом, тако што покушава да утиче на избор патријарха и тако што шири дефетизам међу народом, стално причајући да је Косово изгубљено.

„Крајњи циљ овакве политике је да се западним спонзорима из Берлина и Вашингтона изручи правно обавезујући споразум Београда и Приштине, који би укључио и чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама. То је политика издаје, против тога је већина српског народа и ми се боримо против тога“, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да Русија чврстим ставим око Резолуције 1244 помаже српском народу у том послу и брани не само међународни поредак, већ и „историјско пријатељство руског и српског народа“.

Извор: Н1