Ђукановић вратио Скупштини усвојене законе, међу њима и Закон о слободи вероисповести; Огласио се и Кривокапић

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра 2020. године, саопштено је из кабинета председника. Међу њима је и Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести.

Разлог за то је, како наводи, отворено питање кворума на седници на којој су ти закони усвојени, као и правно питање мандата два посланика.

Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, навео да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: „Кворум се утврђује применом електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом седишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине“.

„Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне седнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима“, навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на „отворено правно питање“ констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донесену негативну одлуку Државне изборне комисије, као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета, пренеле су „Вијести“.

Ђукановић је вратио на поновно одлучивање Скупштини: Закон о измени Закона о раду, Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница; Закон о изменама и допунама Закона о државним службеницима и намештеницима; Закон о допунама Закона о здравственој заштити, Закон о изменама и допунама Закона о кредитним институцијама; Закон о изменама Закона о санацији кредитних институција и Закон о изменама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Кривокапић се огласио на Твитеру поводом вести да је председник Црне Горе вратио на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина.

Он је написао је Ђукановићева одлука да врати неколико закона на поновно одлучивање, а међу њима и закон о слободи вероисповести, најбоље показује како процес кохабитације функционише у пракси.

„Ђукановић не дозвољава мирну транзицију власти у Црној Гори и наставља у вишегодишњем маниру да Црну Гору третира као свој феуд.
Осим што крши Устав, законе ове земље, Ђукановић се игра грађанима, њиховом имовином и правима која проистичу из Устава. Ударом на банкарски сектор и мале привреднике председник Црне Горе нам поручује да га није брига за државу уколико неће бити њен власник“, написао је црногорски премијер.

Ђукановић је вратио на поновно одлучивање Скупштини: Закон о измени Закона о раду, Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, Закон о изменама и допунама Закона о државним службеницима и намештеницима, Закон о допунама Закона о здравственој заштити, Закон о изменама и допунама Закона о кредитним институцијама, Закон о изменама Закона о санацији кредитних институција и Закон о изменама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Извор: Спутњик