Ђукић Дејановић: Биће како посланици одлуче

Посланик Немања Шаровић поднео је захтев Скупштини Србије за формирање Анкетног одбора ради утврђивања тачног броја преминулих и заражених од корона вируса у Србији.

У захтеву који је поднет, поред података о инфициранима и умрлима, тражи се и да се утврди да ли је било кашњења приликом набавка медицинске опреме у Србији, као и све релевантне информације које се тичу респиратора, њиховог броја, расположивости, набавке и цене.

Захтев такође прецизира да анкетни одбор може да објави имена преминулих, али тако да се заштите подаци о личности. Истовремено, наводи се и да и грађани анкетном одбору могу да пријаве ако сумњају да је неко њима близак преминуо од короне уз достављање потребне документације. Сав посао, према овом захтеву, треба да буде завршен у року од 60 дана.

„И поред великог броја званично пријављених смртних случајева, код значајног броја грађана постоји уверење да је број преминулих од корона вируса знатно већи“, наводи се у захтеву. Даље се додаје да постоји сумња да су надлежни „свесно и систематски јавности саопштавали нетачне податке о броју дневно тестираних, заражених и преминулих како би омогућили укидање ванредног стања И одржавање избора што је довело до убрзаног ширења вируса И тешких последица по живот и здравље грађана Србије“.

Коментаришући овај захтев, Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, потпредседница Социјалистичке партије Србије и чланица Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, каже за Данас да не види разлог због кога би био формиран скупштински анкетни одбор. Она каже да верује струци.

– Ја заиста верујем информацијама које Кризни штаб има и којима располаже. Ако има неких нових информација то ће утврдити струка и зато не видим разлоге за формирање анкетног одбора. Право је посланика да предлаже и ако већина, када се буде формирао парламент, тако одлучи, онда ће анкетни одбор радити свој посао. Понављам, како посланици буду одлучили, тако ће и бити, истиче Ђукић Дејановић и додаје да је у прошлости било случајева када су анкетни одбори и дошли до неких разјашњења.

На другој страни, Немања Шаровић у ранијој изјави за Бету казао је да казао да је велики број људи изгубио поверење у Кризни штаб Владе Србије, у њихове одлуке, податке и смернице које доносе.

– Чланови Кризног штаба који су нам на почетку епидемије говорили да су струка, а не политика, сада су дошли у ситуацију да су само политика, а ништа струка. Понашање Кризног штаба навело је грађане на опуштање, што је резултирало огромним бројем преминулих и заражених корона вирусом. Када би струка одлучивала, не би могао Александар Вучић да најављује увођење полицијског часа, а само дан касније, после протеста грађана, струка да изјави како увођење полицијског часа није неопходно. Слична ситуација је била и када је Вучић најавио затварање студентских домова, оценио је Шаровић.

Извор: Данас