Ђурић: Друштво у Србији изгубило компас и престало да разликује добро од зла

Програмски директор Иницијативе младих за људска права (YИХР) Иван Ђурић изјавио је да је друштво у Србији “изгубило компас”, престало да разликује добро од зла и да се изгубила оштрица на страни грађанске Србије.

„Изгубила се та оштрица на страни грађанске Србије јер нема ни лидера, ни неког дијалога унутар те грађанске Србије, а нема ни постигнутих резултата. Чини се да је све што је рађено, рађено узалудно. Мислим да ту недостаје нада, недостаје лидерство и у смислу идеја, али и у смислу људи, политичких партија или организација које би повеле. То је оно што нам недостаје“, рекао је Ђурић за портал Аутономија.

Додао је да тај потенцијал постоји, што се најбоље видело кроз реакцију организованих појединаца на чињеницу да је продавница „011“ у Београду продавала дуксерице са натписом „Нож, жица“ и са другим веома проблематичним националистичким и насилничким натписима.

Он је рекао да је захваљујући таквој реакцији грађана на друштвеним мрежама реаговала и инспекција и затворила ту продавницу.

„Овде је тржишна инспекција имала снажну вољу и нашла је начин, а тако би требало свака институција да реагује, од скупштине, владе, па до других инспекција, али пре свега тужилаштва. Ми имамо Закон о забрани истицања неонацистичких и фашистичких симбола за који нико није чуо да је заправо спроведен, да је неки скуп забрањен, да је неко због тога одговарао, а знамо да тих окупљања има, да те гардеробе у продаји има. Има и фашистичких и нацистичких мајица и застава које се овде продају, тај капитализам национализма успева“, казао је Ђурић.

Зарађују на мржњи
Према његовим речима, случај са продајом дуксерица „Нож, жица“ је заправо „парадигма српског национализма – да зарађује, да профитира на томе што инспирише мржњу код људи“.

„Оно што нам посебно треба јесте да се у нашој јавности много више говори о томе да је Ратко Младић ратни злочинац. Гласови да је Ратко Младић злочинац, гласови који пропагирају истину, чињенице, оно што је утврђено пред судом, то мора да се појача и онда ће бити мања потражња. Биће екстремиста увек. Има злих људи у сваком друштву и у сваком народу, али нема ни у нашем оволико колико нам се чини“, оценио је Ђурић.

Он је додао да је проблем што у Србији не постоји заједнички став не само око кључних ствари из наше историје, већ ни око кључних ствари наше будућности.

Извор: Н1