Ђурић: Хоти у Бриселу пева другу песму, гарантује додатна овлашћења за ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да косовски премијер Авдулах Хоти “треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења”, саопштено је из Канцеларије.

Ђурић је навео да Хоти “на састанцима у Бриселу пева другу песму, и не само да обећава да ће омогућити формирање Заједнице српских општина (ЗСО), већ гарантује и додатна овлашћења за њу”.

“Хоти је дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у ‘дијалогу о узајамном признању’, а да би нормализације односа могло бити стране у дијалогу морају да покажу што више кредибилности а што мање вероломности. Питање ЗСО биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности”, казао је Ђурић.

Ђурић је навео да је “суштина процеса нормализације односа постепено јачање узајамног поверења”, и додао да “Срби не могу имати поверења у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије”.

“Пред Србима и Албанцима, ако ћемо да живимо у трајном миру, треба да буде период јачања сарадње, и то нема никакве везе са Хотијевим сновима о ‘узајамном признању’, али има и те како везе са тиме како Приштина поштује договоре и поступа према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији”, рекао је Ђурић у саопштењу.

Извор: Н1