Дмитријев: Руска вакцина штити од короне најмање две године

Директор Руског директног инвестиционог фонда (РДИФ) Кирил Дмитријев изјавио је да “тренутни споразум” који је са тим фондом потписала влада Србије, предвиђа снабдевање земље са два милиона доза вакцине Спутњик V.

“Реч је о вакцини која се даје у две дозе, што значи да ће то бити довољно за имунизацију милион људи. Прва серија је испоручена непосредно пре Нове године”, рекао је Дмитријев за лист Политика.

Он је навео да је рано рећи колико дуго ће вакцина штитити од вируса короне, али да се на основу експерименталних података очекује се да ће Спутњик V дати најмање две године имунитета на ковид-19.

Како је навео постоје све врсте вакцине Спутњик V течна и лиофилизована, погодна за транспорт на удаљена тешко приступачна места.

“Течна, која треба да се чува на минус 18 степени Целзијусових и такозвана лиофилизована која се чува на температури од два до осам степени Целзијусових. Ово се пореди са температором од минус 70 степени Целзијусових на којој треба чувати неке друге вакцине”, навео је Дмитријев.

Према његовим речима, лиофилизовани облик развијен је посебно за транспорт вакције на удаљена, тешко приступачна места са ограниченим приступом савременој медицинској инфраструктури.

Како је рекао, од како је у Русији у децембру почео програм масовне вакцинације, више од милион људи већ је вакцинисано, и тај број требало би знатно да порасте у наредним недељама и месецима.

Извор: Бета