Додик најавио блокаду већине одлука Представничког дома парламента БиХ

Српски члан Председништва БиХ и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик најавио је да ће делегати његове странке у Дому народа парламента БиХ подржати свега две до три одлуке од укупно двадесет, које је усвојио Представнички дом парламента БиХ.

Дом народа потврђује одлуке Представничког дома, а у српском клубу СНСД има контролни пакет код доношења одлука, исто као и ХДЗ БиХ у Клубу Хрвата, с обзиром на то да ове две странке имају по 4 од 5 делегата у тим клубовима.

Додик је после седнице Извршног комитета СНСД у Бањалуци изразио огорчење због низа процеса који се одвијају на државном нивоу, између осталог и у вези са расподелом функција.

Он је навео да је заустављен процес попуњавања Управног одбора Централне банке БиХ српским кадровима.

Два члана УО Централне банке смењена су након што је СНСД потписао споразум о формирању власти са СДА и ХДЗ, јер се радило о кадровима опозиционих странка у РС – СДС и ПДП, а нови српски чланови још нису изабрани због проблема у владајућој коалицији на државном нивоу.

Није именован ни директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), који треба да буде Србин, јер је ранијем директору Перици Станићу истекао мандат, тако да СИПА сада руководи његов заменик Ђуро Кнежевић, кадар ХДЗ БиХ.

“Погледајте колико је стајало питање чланова Управног већа Централне банке, имали сте да је изабрана Централна изборна комисија без консензуса”, казао је Додик.

Говорећи о избору директора СИПА, он тврди да постоји споразум бошњачке, српске и хрватске странке коме шта припада, али да СДА неће да гласа “зато што има неке друге намере и јер жели да задржи људе из СДС-а и ПДП-а”.

Додик је даље рекао да је СНСД против Резолуције о поштовању жртава фашистичких режима, која је усвојена у Представничком дому БиХ и да ће тражити да о њој расправља Народна скупштина РС.

Када је реч о локалним изборима, који би требало да буду одржани 4. октобра, он је рекао да СНСД није за одгађање избора.

Упитан да прокоментарише информације да ће ЦИК већ у суботу саопштити да изборе помера за новембар, Додик је рекао да “нелегитимна комисија доноси одлуке које нису законите”.

“То само говори о БиХ”, казао је он.

Упитан да појасни ранију најаву о могућем формирању ЦИК на нивоу Републике Српске, Додик је одговорио да, “ако је легитимно да се нелегитимна комисија БиХ бира на нивоу БиХ, зашто би било нелегитимно да се то уради у РС”.

“Имамо ми своју изборну комисију, али зашто бисмо подржали такву комисију БиХ. Одржаћемо састанак коалиције”, казао је он.

Говорећи о блокади расподеле 330 милиона евра од ММФ, који је уплаћен на рачун Централне банке БиХ, али није пребачен на рачуне ентитета по раније договореној расподели, лидер СНСД је казао да је проблем у Федерацији БиХ, где не постоји договор о расподели новца на ентитет и десет кантона између бошњачке и хрватске стране.

“Тако РС у оквиру БиХ има озбиљну штету”, казао је Додик.

На питање зашто Централна банка БиХ не дозначи Републици Српској њен део новца, он је рекао да је то због тога што је гувернер Бошњак, који слуша своју странку.

Он је још оценио да тренутно на нивоу Босне и Херцеговине нема стабилне парламентарне већине.

На изјаве лидера ХДЗ да више не постоји коалиција ХДЗ-СДА, Додик је рекао да не жели да коментарише односе у Федерацији БиХ, али да је евидентно да је то тако.

“СДА показује склоност да с другим политичким партијама, изван партнерских односа са ХДЗ и СНСД, прави неке друге већине и решава нека питања”, устврдио је он.

Извор: Н1