Додик само копира Вучића

Кажњавање и освета општинама у којима је на власти опозиција у Србији се дешава већ годинама, па је најава председника СНСД-а Милорада Додика да ће ентитетска власт у Републици Српској искључити грејање у Бањалуци, у којој је у недељу победио опозициони кандидат, само копија онога што републичка власт у Србији већ одавно ради од како је воде Александар Вучић и његова странка.

О томе за наш лист сведоче бивши председници опозиционих општина.

Саша Пауновић, бивши председник општине Параћин, за Данас каже да напредњаци по Србији и у Параћину годинама уназад причају грађанима да ће бити кажњени ако локална власт није иста као у Републици.

– То је зато што су грађани погрешно гласали и њима то СНС већ осам година прича. У Параћину су говорили да ће општина имати проблема ако СНС не буде на власти јер ће бити мање пара из републике и мање инвестиција па ће грађани бити у проблему јер нису гласали како треба. Тако да је то што је Додик најавио Бањалучанима већ одавно у Србији уобичајено. Можда само није речено на тако груб начин као што је Додик то рекао народски просто и разумљиво. Овде се то говори мало увијеније – каже Пауновић.

Према његовим речима, из тога се може закључити да је овде суспендован Устав земље, да нема више локалне самоуправе и локалне демократије.

– Друга ствар која се тако каже је да у тој земљи не постоје институције, односно да је институције заменила политичка странка. Додикова тамо, СНС овде. Дакле, не можете да рачунате на институције већ само на странку, што је противуставно. Таква трвдња је и коруптивна јер се каже да се послови у земљи не завршавају кроз институције него преко везе, у овом сличају партијске и политичке везе што је трговина утицајем. Ако неки проблем решавате преко везе и на основу доприноса и користи који сте донели СНС на изборима, а не на основу онога што институције треба да раде, то је незаконито и коруптивно – закључује Пауновић.

Бивши председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ за наш лист признаје да је „на прву лопту“ био изненађен идејом бахатих и осионих политичара из региона да грађане који им нису указали поверење казне искључивањем грејања.

– Мада, након Додикове изјаве присетио сам се 2016. и разговора са тадашњим градоначелником Малим. Тада ми је рекао да они (СНС) никада неће бити у прилици да победе на Старом граду али да ће казнити грађане наше општине тако што ће нам смањити буџет, одузети пословни простор и укинути надлежности. Није прошло ни шест месеци а ми смо већ били пред банкротом. Све су нам узели. Нема ту никаквог изненађења, јер је то манир осветољубивих комплексаша који су спремни на све само да загорчају живот својим политичким противницима – прича Бастаћ.

Како додаје, током година грађанима Старог града ускраћиван је нормалан живот, нормално кретање, нормалан саобраћај, нормалан паркинг.

– Градске и републичке службе упорно су игнорисале не моје, него захтеве и молбе грађана најстарије београдске општине, само зато што их ти грађани никад нису подржавали а нас у режимским медијима сатанизовали до те мере да смо изгледали као најгори криминалци. Сетимо се само маратонске и лоповске реконструкције Трга републике, сетимо се сулуде идеје о изградњи јарбола и гондоле, сетимо се идеје о увођењу тролејбуских траса на Доњи Дорћол… Па то нико ко иоле поштује и цени људе који живе на Старом граду не би предлагао и иницирао – описује Бастаћ. И наставља да набраја да су због политичког реваншизма, грађани Старог града месецима били без воде и струје, без паркинг места, деци у вртићима су каснили оброци.

– Све то због квазиреконструкција које су, готово сам сигуран, увек извођене намерно без консултације са струком и грађанима који ту живе. Говорио сам небројено пута о расподели буџета, по којој је општина Стари град увек дебело била закинута, без обзира на свој положај, историју. Централизацијом, одузимањем надлежности и управљања јавним предузећима само је настављена напредњачка пракса да се сав новац слива у један џеп, а све одлуке доносе у једној канцеларији – каже бивши председник општине Стари град.

Он закључује да такав систем мора пући.

– Не можете грађанима одузимати право на мишљење, право да се питају како ће да им изгледа крај и на који начин ће се трошити новац из буџета. Ако то радите, грађани се побуне, изађу на улице и не дозволе да сечете дрвеће, копате рупе и радите и градите шта вам падне на памет – сматра Бастаћ.

Небојша Зеленовић, бивши градоначелник Шапца, указује да свака општина у Србији, у складу са Европском повељом о правима локалних самоуправа, има право на политичку, административну и финансијску независност.

– Ту независност централна власт крши. Брутално, а у случају Шапца највише. Политички неистомишљеници се злоупотребом готово свих институција прогањају (контролишу, прате, прислушкују, хапсе…) са идејом да се онеспособе за учешће на изборима – пример 113 ухапшених пред локалне изборе 2016, од чега чак 34 бивша председника општина из супротстављених партија – без иједне осуде. Ја сам праћен и прислушкиван две године, са циљем да будем ухапшен пред изборе. Тек почетком ове године сам добио допис од тужилаштва да нема елемената за моје даље праћење. Те да сам сертификовано поштена особа. Градска управа у Шапцу је била блокирана од стране централне власти у разним процесима и поступцима који су се водили и воде пред надлежним министарствима и агенцијама. Нисмо били у могућности да остваримо своја права у областима управљања имовином, располагања некретнинама, решавању спорова – указује Зеленовић.

Како додаје, чињеница да Шапчанима централна власт дугује 30 милиона евра, све говори.

– Не примењујући Закон о финансирању локалних самоуправа, који прописује колико свака општина треба да добије новца од повраћаја пореза скупљеног на њеној територији, Шабац је оштећен за више од четири милиона евра годишње. Поред тога нисмо добили ни један динар из тзв. ненаменских трансфера републичког буџета све ове године. Град Шабац је кажњаван све ове године, упркос свему то је град који се најбрже развијао у Србији, са најбољим показатељима у буџету – највећи раст прихода од пореза на зараде (20 одсто прошле године), највише новца за капиталне инвестиције (30 одсто буџета), најмање новца за плате запослених у јавном сектору (само 17процената). То је сан сваке добре општине, не само у Србији, него у ЕУ – закључује Зеленовић.

Пре седам година СНС преузео Београд

Београд – На данашњи дан пре седам година привремени орган на челу са Синишом Малим преузео је управљање Београдом. Тадашњи први потпредседник владе Александар Вучић саопштио је после седнице владе да су чланови органа, осим Малог Небојша Човић, као нестраначка личност, Андреја Младеновић (ДСС), Никола Никодијевић (СПС) и Татјана Пашић (ДС).

До тада први човек главног града био је Драган Ђилас, који је смењен са места градоначелника 24. септембра на иницијативу одборника СНС и ДСС, а коју су подржали одборници СПС и ПУПС променивши страну. Према тадашњем писању медија, СПС је више пута поручивао да подржава смену Ђиласа, а према речима председника ПУПС Милана Кркобабића, Александар Вучић га је веће пре гласања убедио да ПУПС треба да гласа за Ђиласа, обећавши му да ће социјални програм за Београд остати исти.

Ђилас је после увођења привременог органа рекао да није уведен привремени орган већ принудна управа и да је влада још једном погазила изборну вољу грађана и одредила састав органа који није у складу с њиховом вољом. Иако незадовољна јер је од двоје предложених њених кандидата изабрана само Пешић, ДС је одлучила да учествује у раду привременог већа. Мали је у априлу 2014. изабран за градоначелника Београда после избора.

Извор: Данас