ДОДИКА ИМА СВУДА, ОСТАЛЕ ДВОЈИЦЕ НИГДЕ Како се чланови Председништва понашају у време кризе

Председништво Босне и Херцеговине већ месец дана функционише без застоја и уцена, док јавност тројици чланова углавном замера то што се или превише или премлао обраћају грађанима током кризе настале због пандемије вируса корона.

Босна и Херцеговина се месец дана бори против вируса корона, а оно што су већ сви приметили јесте да је овај невидљиви непријатељ, како га многи називају, од политичких непријатеља направио сараднике са истим циљем.

Тако су чланови Председништва БиХ, Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Джаферовић уместо сталних условљавања и политичких препуцавања, почели да сарађују, доносе одлуке и то без међусобног оптуживања. Иако су за разлику од уобичајених критка, од грађана, аналитичара и новинара, добили многе похвале, стручњаци сматрају да увек може боље.

Кукић: Без “етичког холцања”

Политички аналитичар Славо Кукић објашњава да, када је у питању понашање чланова Председништва БиХ, можемо да видимо да има много мање „етничког холцања“. Међутим, каже да постоје и ствари које им замера појединачно.

– Просто је немогуће да о стварима о којим треба да одлучују премијер или председник Републике, данима с јавношћу комуницира Милорад Додик, човек коме то није дужност. Он је члан Председништва БиХ и треба да се обраћа грађанима БиХ заједно са осталим члановим Председништва – сматра Кукић.

С друга стране, Кукић сматра да се, за разлику од Додика, од друга два члана Председништва ових дана није могло пуно тога чути.

– Нисам запазио ништа што би их могло истицати, осим изјаве Комшића да је Сарајево увек бранило БиХ и да ће ако затреба бранити опет. Ја стварно не знам шта му та изјава значи – сматра Кукућ.

Иако је већ сада јасно да политичари боље функционишу током кризе, него током редовног стања, ипак видимо да у њиховом поједничном раду постоје велике разлике.

Српском члану Председништва БиХ појединци замерају што излази ван својих надлежности, док се осталој двојици чланова, замера што „не излазе из куће“.

– Ако је Джаферовић стварно био у самоизолацији, онда нема приговора. Али, ако је нешто друго у питању онда ту има места за критичку приговор. Шта је од то двоје не знам, зато не бих да коментаришем. Међутим, они, као јавне личности, треба да се појављују у медијима, јер јавности дугују обраћање у оваким ситуацијам – мишљења је социолог Есад Бајтал.

Тојагић: Било је очекивано

То што се Српски члан Председништва БиХ, појављује више од осталих било је и за очекивати, каже политички аналитичар Небојша Тојагић.

– Чињенично стање је да је Милорад Додик присутнији од осталих чланова Председништва, али то је с једне стране и норманло имајући у виду да је он унутар владајуће коалиције у Републици Српској прва фигура, без обзира на то што, макар формално, нема никакве везе са тим функцијама – сматра Тојагић. Додаје да је, када се у обзир узме све, ова ситуација потпуно атипична, јер се тек сада види како све може да функционише.

– Не само Председништво БиХ, чак и Савет министра функционише – рекао је он, додајући да је за похватити и појединачне потезе чланова Председништва БиХ које су повукли у циљу сузбијања пандемије корона вируса.

С вирусом нема преговора

Свима је јасно да раде и да су несугласице, бар за сада, оставили иза себе, а како су радили и да ли то има ефекта показаће време, сматра социолог Есад Бајтал.

– Иначе, пуно су боље радили у односу на раније. Мање је било судара, али то није израз добре, воље него присиле која је дошла с поља. Нису они боље радили зато што су хтели, него зато што су морали. Вирус није нешто с чим се може преговараити – објашњава Бајтал.

Додаје да је вирус заједнична невидљива опасност, која се односи и на њих, индивидално, персонално, људски..

– Старх их је ујединио, а страх није морална категорија. Зато треба да разликујемо садашњи рад, од ранијег нерада и сукоба. Дошло је време када им природа каже „сад морате скупа“ – сматра он.

Бајтал за чланове Председништва БиХ, након све овога има и једно питање:

– Ако под нуждом и под морањем, могу скупа, зашто не резмисле и кажу себи да могу заједно стално, да могу увек да сарађују у име грађана – упитао је Бајтал, додајући да би то био помак, јер је радити под страхом вештачно заједништво.

Извор: Блиц