Док БиХ чека, Додик моли Вучића да пошаље један део вакцина

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће замолити председника Србије Александра Вучића да део вакцина против коронавируса додели Републици Српској.

„Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један део количине вакцина додели Републици Српској, како би и РС почела с вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овде све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију“, рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је Србија, у којој је данас почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбедила вакцине против коронавируса и да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

„Република Српска је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи“, рекао је Додик.

Додик сматра да је од земаља које су успеле да вакцинишу значајан део свог становништва, крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

Он је нагласио да је огроман успех који је Србија постигла у вези с обезбеђивањем различитих вакцина, и да у том погледу може бити земља лидер, преноси Кликс.ба.

Додик је истакао да је систем ЦОВАX очигледно у колапсу, као и да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

„О томе може само да се нагађа, дају се оквиру који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича“, оценио је Додик.

Он је додао да је на овај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у РС, попут ресорног министарства, појаве као купац вакцина.

„Уместо тога, натерали су нас у тај заједнички програм који уопште не функционише и представља брану за успешну набавку вакцина“, закључио је Додик.

Извор: Н1