ДОКТОР БОЈИЋ О КОРОНИ: Пример који треба прочитати

Директор Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” др Милутин Бојић казао је да та установа ради упркос епидемији коронавируса.

Бојић је за Б92.нет напоменуо да пацијенти те установе не могу да чекају на интервенције, те да је то једина дежурна кардиохирургија која ради све време.

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ О ЗАВЕРИ “КОРОНА”

“У таквим околностима ми смо припремили све мере предострожности, оперишемо најхитнија стања. Имамо посебни конзилијум доктора који процењују шта је то најнеодложнијег значаја. Има ствари које не могу да чекају да прође епидемија”, напоменуо је он.

Према Бојићевим речима, та интитуција мора збринути све инфаркте којих није мало.

“У фази када је епидемија у самом пику, када је велика циркулација вируса, џабе што ми предузмемо све мере предострожности при уласку на клинику. Пацијент улази без симптома, нема повишену температуру, сви лабораторијски параметри су му у границама нормале, рендгенски снимак плућа такође, анкета епидемиолошка урађена и верификована од стране епидемиолога из места одакле долази и онда га ви оперишете, али он четврти дан од интервенције развије температуру”, појашњава Бојић.

У Институту “Дедиње”, до сада су забележена четири случаја пацијената који су оболели од коронавируса.

“Имали смо пацијента којем је изванредно прошла кардиоваскуларна интервенција, на брису смо добили негативан налаз, али нам се чинило да се код њега развија упала плућа. На снимку смо видели да су његова плућа практично разнешена, а налаз је био негативан. Тог пацијента смо хитно транспортовали у корона болницу и данас смо добили резултате да је на другом тестирању позитиван”, рекао је Бојић.

Како је напоменуо, некада је лакше радити у цовид болници, јер знате да су вам пацијенти заражени.

“Оно што смо ми апеловали је да и ми имамо исте скафандере, наочаре и визире као и они који раде са зараженима, јер ми практично радимо у првој линији изложени удару циркулације тога вируса. Добили смо то, верујемо да ће снабдевање и даље добро тећи”, казао је Бојић.

Бојић је додао да су данас тестирани сви пацијенти на коронавирус, као и сви запослени који су имали комуникацију са зараженим пацијентима, а сам Институт је додатно дезинфикован.

“Ми смо спремни за сваки сценарио и имамо друге екипе које су спремне да раде, тако да “Дедиње” ниакда неће стати и наши пацијенти не треба да брину”, поручио је Бојић.

Он је замолио све да поштују правила строге изолације и тако помогну и себи и лекарима.

“Молим их да слушају своје лекаре, да не мењају самоиницијативно своју терапију и да издрже наредних 14 дана када ће епидемија бити у врхунцу. Свакако ћемо радити и за то време”, казао је Бојић.

Како је навео, у овој ванредној ситуацији Институту “Дедиње” је припала улога да својим анестезиолозима опреме ЦОВИД болнице.

“Наших четири до шест анестезиолога учествује у активностима болнице “Др Драгиша Мишовић”, у болници у Земуну, а ускоро ће бити и на Звездари. Дали смо пет и припремили још пет респиратора, а нама је поверено да збрињавамо акутне инфаркте за цео Београд и околину”, рекао је он.

Бојић је напоменуо да кардиохирурзи “целог живота раде у епидемији, јер су кардиоваскуларне болести убице број један”.

“По један Аранђеловац губимо од кардиоваскуларних болести. Кад једном све ово прође неко ће питати шта је са другим болестима. Ми смо ту и радимо као брана да наши пацијенти буду сигурни”, закључио је он.

Б92