Доловац критике због пасивности схвата као притисак на тужилаштво

Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац, која је апсолутно суздржана у вршењу сопственог посла, критике јавности узроковане њеном пасивношћу тумачи као политичку кампању против јавног тужилаштва.

Грађани имају неотуђиво право да благовремено буду обавештени о ономе што је могуће рећи – поручују саговорници Данаса, који коментаришу интервју државне тужитељке Загорке Доловац, у коме је између осталог поручила да критике дела јавности, политичара и медија представљају „политичку кампању против јавног тужилаштва у целини“, те да су током јулских протеста „демонстранти употребили силу против државних институција и полиције“.

Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости, истиче да ко часно и поштено ради свој посао, нема потребе да се боји суда јавности.

– Оно што је мени скандалозно у том интервјуу јесте да је она све ове године, не само током актуелне већ и претходне власти, била апсолутно суздржана у вршењу сопственог посла, као и у коментарисању криминалних активности у јавности. То је било и у овом интервјуу. Испоставило се да она не може да коментарише Савамалу и Јовањицу јер је то у надлежности нижег тужилаштва, не може да коментарише ни Крушик и прогон Александра Обрадовића. Међутим, може и сигурна је да полицијске снаге нису брутално пребијале демонстранте, иако ми имамо најмање три снимка која о томе сведоче – наглашава Манојловић.

Он додаје да је удружење на чијем је челу покренуло петицију везану за насиље над демонстрантима, те да је прикупљено преко 10.000 потписа на платформи „Крени – промени“. Манојловић најављује да ће захтевати независну међународну истрагу због три ситуације бруталног пребијања.

– Чини ми се да је поента интервјуа да ли ћемо веровати сопственим очима или Загорки Доловац – поручује Манојловић. Према његовом виђењу, врло је индикативно да је истовремено изашао филм који говори о насиљу демонстраната на Студију Б, што је чудна коинциденција неформалних политичких центара и тужилаштва.

Некадашњи коминистар полиције и адвокат Божо Прелевић, упитан шта мисли о наводима Доловац, да је посреди „политичка кампања против јавног тужилаштва у целини“, одговорио је да не зна да ли је то „кампања“ или критике на њен рад и пре свега на њено непојављивање и немогућност да јој медији, или било ко, поставе питање.

– Не бих могао да кажем да је то кампања, то је ружна реч. Право на истину, на коментар и право да грађани благовремено буду обавештени о ономе што је могуће рећи, је њихово неотуђиво право. Ако је на то мислила да је кампања, онда она не разуме шта значи бити у служби народа – поручује Прелевић.

Када је реч о изјави Доловац да су неки грађани на протесту напали државу, он наводи да се слаже са државном тужитељком али додаје да није видео шта је она урадила против грађана који су напали државу.

– То је и моја теза, да су неки грађани напали државу и да су инсценирали пребијање потпуно недужних људи и новинара испред скупштине. Оно што тужилац не зна, то је да оне најкорпулентније није видео ни суд, ни тужилац, ни прекршајни суд, па се поставља питање да ли тужиоцу неко треба да објашњава ко је те „рмпалије“ ангажовао, ко их је организовао и да ли су они имали за циљ да нападају државу или да штите режим. Ако тужилац то не разуме, ја мислим да би и за њу и за нас било најбоље да се повуче – истиче Прелевић.

Ако није реч о неразумевању, додаје он, онда би такође требало да се повуче, јер је то злоупотреба службеног положаја.

Прелевић оцењује да је сва критика на рачун Доловац коју је он чуо узрокована њеном пасивношћу у односу на грађане који су узурпирали и напали државу.

Радован Лазић, председник Управног одбора Удружења тужилаца Србије, није желео да коментарише наводе Загорке Доловац, с обзиром да је она њему хијерархијски надређена. Ипак, он је рекао да је сигуран у то да на месту на коме се она налази постоје политички притисци, као и одређена врста притиска јавности.

– Основни проблем је у ствари што јавно тужилаштво нема чврсте гаранције самосталности, иако је Уставом прокламована његова самосталност. Притом, постоји склоност политичара свих опција, која се највише изражава код политичара на власти, да Уставом прокламовану самосталност тужилаштва не поштују и крше. Због тога треба отворити питање гаранција самосталности јавног тужилаштва, па чак и његове независности – указује Лазић.

Подсетимо, републичка јавна тужитељка Загорка Доловац је у недавном интервјуу за лист Блиц, коментаришући критике дела политичара, јавности и медија да није реаговала на многе афере и да је у потпуности непозната јавности, поручила да се ради о „политичкој кампањи против јавног тужилаштва у целини“ с циљем „дискредитовања свих јавних тужилаца и заменика, осим оних који су по вољи критичара“.

Стефановић: Тужилаштво не треба да има улогу у политизацији

Председник Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић каже за наш лист да то Удружење сматра да је изјава Загорке Доловац у којој је навела да тужилаштво поступа на основу доказа, а не гласина, сасвим исправна, те да тужилаштво свакако не треба да има улогу у политизацији друштва. „УСТ се слаже да постоји тренд негативне кампање усмерене против тужилачке организације, односно да се тужилачко поступање критикује и оспорава док је у току, што је преурањено и непримерено, будући да тужилаштво поступа транспарентно и да се јавност рада неспорно поштује. Изнети резултати рада су јасни и проверљиви, те у том смислу нема места примедбама да тужилаштво не поступа, нарочито од увођења тужилачке истраге, која је коренито изменила улогу тужилаштва и наметнула темпо рада овог органа који никада на овим просторима није виђен“, наводи Стефановић.

Извор: Данас